NS Stations, ProRail en gemeente delen beheerskosten stallingen rond Utrecht CS

jaarbeurspleinNS Stations, ProRail en gemeente Utrecht spraken bij de opening van de fietsenstalling Jaarbeursplein af dat de beheerskosten gelijk zouden worden verdeeld en stallen voor de eerste 24 uur voor de fietser gratis is. Dat concept gaat nu ook worden toegepast in de nieuwe stallingen rond Utrecht CS.

De stalling Jaarbeursplein heeft vanaf de opening in mei 2014 een zeer goede bezetting en tevreden gebruikers. Gemiddeld wordt de stalling met een 8 beoordeeld. Dat is voor alle partijen de belangrijkste reden om de samenwerking te verlengen en de pilot verder uit te breiden tot en met 2019.
De samenwerking bij de stalling Jaarbeursplein wordt voortgezet naar de andere nieuwe stallingen rondom Utrecht Centraal. Medio 2017 opent het eerste deel van de grootste fietsenstalling ter wereld, de Stationspleinstalling, haar deuren. De stalling telt dan circa 7.000 plaatsen. De huidige Noorderstalling wordt samengevoegd met de Stationspleinstalling en ingericht voor buitenmodel- en OV-fietsen. Hiermee wordt het huidige aanbod aan OV-fietsen met circa 750 OV-fietsen uitgebreid.

‘Door de omvang en het doorgaande openbare fietspad, vraagt de Stationspleinstalling om innovatieve oplossingen voor het beheer van de stalling. De samenwerkende partijen proberen binnen de pilot nieuwe beheeroplossingen uit’, aldus de gemeente Utrecht.
Eind 2017 opent de Knoopstalling nabij de voormalige Knoopkazerne en de nieuwe Moreelsebrug met circa 3.200 plekken. Na de opening van het tweede deel van de Stationspleinstalling is er in totaal plek voor zo’n 22.000 fietsen in overdekte openbare stallingen rondom Utrecht Centraal (ten opzichte van 12.000 op dit moment).
Verder maakt de gemeente Utrecht ook nog bekend dat het voormalige postkantoor op de Neude een nieuwe bestemming krijgt. Het wordt het nieuwe onderkomen van de centrale bibliotheek van Utrecht, inclusief bijbehorende horeca en kantoorruimte. Ook komen er winkels, een foodmarkt en een fietsenstalling voor 700 fietsen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.