€ 40 miljoen extra voor fietsenstallingen op stations

stallinigenHet ministerie van Infrastructuur en Milieu maakt € 40 miljoen extra vrij voor de uitbreiding van fietsenstallingen bij NS-stations.

Hiermee moeten de meest urgente fietsparkeerproblemen bij stations worden aangepakt voor 2020. De komende maanden zal duidelijk worden op welke locaties extra stallingen gerealiseerd gaan worden uit het beschikbare budget.

Met de provincies en vervoerregio’s is afgesproken dat zij voor de helft bijdragen aan de extra stallingen, waardoor er nu in totaal € 80 miljoen beschikbaar komt.

De investering van € 80 miljoen komt bovenop de € 221 miljoen uit het programma Actieplan Fietsparkeren (uit 2011) waarmee er 96.000 parkeerplekken zijn bijgekomen. Staatsecretaris Dijksma en de andere partijen maken het geld nu extra vrij omdat het resterende budget uit het Actieplan de tekorten niet volledig kan oplossen.

Voorwaarde voor cofinanciering door het rijk is dat de convenantpartners een sluitend bedrijfsplan inclusief exploitatiekosten hebben en dat zij maatregelen nemen om de huidige parkeercapaciteit optimaal te benutten.

De komende maanden worden afspraken per provincie en stadsregio uitgewerkt. Ook zal worden bekeken in welke volgorde de stations op de lijst in aanmerking komen voor uitbreiding van hun fietsenstalling. Daarbij blijft de urgentie op basis van de tekorten een rol spelen, maar ook de inzet van partijen. Dijksma wil voor het eind van dit jaar een akkoord bereiken over de uitwerking van de afspraken per provincie/vervoersregio en de prioritering.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.