Snorfiets alleen op bepaalde plaatsen naar de rijbaan

snorfietsHet ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een concept-wijziging van het BABW en RVV gepubliceerd die het mogelijk moet maken voor gemeenten de snorfiets van het fietspad te weren en te verplichten tot het dragen van een helm.

Dat is gebeurd in de vorm van een internetconsultatie, waar belangstellenden hun commentaar op de nieuwe regeling kunnen meegeven voordat deze definitief wordt.
Vooraan in de rij zal waarschijnlijk de Fietsersbond staan, die niet staat te juichen bij het voorstel. Hoewel de Bond voorstander is van ‘snorfiets naar de rijbaan’ maakt men bezwaar tegen het feit dat wegbeheerders een apart verkeersbesluit moeten nemen voor elk fietspad waar men de regeling wil toepassen. Dit in tegenstelling tot het voorstel van Amsterdam, die graag een hele zone (ten zuiden van het IJ en binnen de ring A10) wil bepalen, waarbinnen snorfietsen met helm op van de rijbaan gebruik zouden moeten maken.

Volgens de voorgestelde regeling moet nu ter plaatse met een onderbord duidelijk worden gemaakt dat de snorfiets van het verplichte fietspad af moet. En in het verkeersbesluit moeten de bijzondere redenen voor de maatregel worden aangegeven. Die mogen uitsluitend betrekking hebben op situaties van grote drukte op bepaalde fietspaden waardoor – op bepaalde tijden en op specifieke plaatsen binnen het geheel – de doorstroming ernstig belemmerd wordt.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.