Dezelfde regels voor speed-pedelecs en bromfietsen


speedpedelecDe nieuwe regels rond de speed pedelec zijn in het staatsblad verschenen. Vanaf 1 januari worden speed-pedelecs officeel gezien als bromfietsen.

Voor de speed-pedelec rijders gelden dan dezelfde regels als bromfietsbestuurders. Ze mogen buiten de bebouwde kom max. 45 km/uur en binnen de bebouwde kom op het bromfietspad max. 30 km/uur. Is er geen bromfietspad, dan rijden speed-pedelecs op de rijbaan.

Hiermee worden de regels voor de weggebruikers helderder, zo zegt het ministerie in een toelichting. Ga je sneller, dan moet je een helm op en rijd je binnen de bebouwde kom op (brom)fietspaden of op de rijbaan. Dit draagt volgens het ministerie bij aan de verkeersveiligheid.

Binnen een half jaar moeten alle speed-pedelecs een bromfietskenteken hebben (geel kentekenplaatje). De RDW geeft de nieuwe kentekens uit. Naar inschatting van de RDW dienen ongeveer 7.000 speed-pedelecs omgekentekend te worden. Voor de eigenaren van de speed-pedelecs is dit kosteloos.

Zodra ze gekentekend zijn als bromfiets, kunnen de bestuurders kiezen voor bromfietshelmen of helmen die voldoen aan de nieuwe helmnorm speciaal ontwikkeld voor speed-pedelecs. De laatste komt waarschijnlijk binnenkort op de markt.

Tot 1 januari worden speed-pedelecs  nog gezien als snorfiets. Snorfietsen mogen maximaal 25 km/uur. Deze herken je aan een blauw kentekenplaat.

Voor elektrische fietsen gelden dezelfde regels als voor fietsen. Een elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning tot max. 25 km/uur en een vermogen van max. 250 Watt.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.