Ook deelfietsen in Groningen

Ook in Groningen staat een pilot met deelfietsen op stapel. Het zoveelste project waarbij overheden en bedrijven pogen de deelfiets ingeburgerd te krijgen, tot nu toe met beperkt succes.

Zo treft men in Brabant op enkele locaties Hopperpoint aan, die met ongeveer 400 geregistreerde gebruikers en 8 ton overheidssubsidie probeert vaste voet aan de grond te krijgen.
GoBike probeert het in Rotterdam met om te beginnen 15 fietsen op bedrijventerreinen. En Urbee start in Amsterdam met ongeveer 150 fietsen. Concurrent Hello Bike gaat daar 125 deelfietsen neerzetten. Elders is Syntus met een eigen deelfietsproject gestart, met uiteindelijk 240 fietsen.

Op 1 maart begint dus ook Groningen met een pilot met deelfietsen. De fietsen zijn, net als de meeste andere deelfietsprojecten, voorzien van een slim slot dat is de openen met een app waardoor je geen vaste deelfietsstations nodig hebt.

Aan de proef van zes maanden doen zes partijen mee: Groningen Bereikbaar, de gemeente Groningen, de provincie Groningen, het Noorderpoort, het Alfa-college en de Hanzehogeschool. Die wijzen een beperkt aantal proefpersonen aan die met de deelfiets gaan werken. De fietsen zijn dus nog niet beschikbaar voor iedereen.

De fietsen zijn in de proefperiode vanaf een aantal locaties te gebruiken, namelijk P+R-terreinen, het Zernike, het centrum en enkele schoollocaties van het Alfa-college en Noorderpoort. Tijdens de pilot wordt uitvoerig onderzoek gedaan naar de gebruikswensen. Na een half jaar wordt de proef geëvalueerd en besloten over een vervolg.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.