Twentse thuiszorgmedewerkers stappen over op e-fiets

In een pilot hebben 55 medewerkers van de Twentse thuiszorgorganisaties Livio en Zorggroep Manna dat 8 maanden de e-fiets uitgeprobeerd als vervanger van de auto. En zij waren zeer tevreden over het gebruik van de e-fiets voor huisbezoeken.

Dat meldt Twente Mobiel. Deelnemers noemden de e-fiets gezonder, goedkoper, milieuvriendelijker en gemakkelijker dan de auto. De werknemers waren zo positief dat ze bijna allemaal na de proefperiode de e-fiets willen blijven gebruiken.

Tijdens de pilot, gestart in november 2015 en afgerond in juni 2016, gebruikte 69% van de deelnemers de e-fiets voor meer dan 75% van de ritten. Voorheen deden ze dat met de auto.

Met deze Twentse pilot werden per werkdag 110 spitsmijdingen in de ochtendspits gerealiseerd en 55 in de avond. De proef duurde 33 weken, het totaal aantal spitsmijdingen komt daarmee op 27.265.

De auto is overigens niet helemaal onmisbaar. Bij late diensten, veel bagage, slecht weer en grotere afstanden komt hij nog altijd van pas.

Ook de betrokken werkgevers, Livio en Zorggroep Manna, zijn enthousiast over de inzet van de e-fiets. De dienstreizen met de e-fiets besparen tijd, parkeerkosten en kilometervergoedingen. Bovendien brengt zakelijk autogebruik veel administratie met zich mee zoals het verwerken van parkeerbonnen en reiskostendeclaraties.

Vanwege het enthousiasme en de voordelen gaan de betrokken werkgevers de arbeidsvoorwaarden hierop aanpassen. En volgens Twente Mobiel is de kans groot dat meer zorginstellingen met de e-fiets gaan werken. In Twente alleen al zijn 7.000 medewerkers aan het werk in de thuiszorg, landelijk komt dit getal op 182.000.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.