Start deelfietspilot in Groningen

Ook Groningen is een proef gestart met een deelfietssysteem onder de naam BikeShare 050. Zo’n honderd proefpersonen gaan gedurende een half jaar het systeem testen.

De gebruikers kunnen de 20 beschikbare fietsen met een app vinden, reserveren en het slot ontgrendelen.

Het systeem is opgezet door EnTranCe, onderdeel van de Hanzehogeschool. Zes partijen doen mee aan BikeShare 050: het Noorderpoort, het Alfa-college, de Hanzehogeschool, de gemeente Groningen, de provincie Groningen en Groningen Bereikbaar. Iedere partij registreert een aantal gebruikers, in totaal ongeveer honderd personen.

De gebruikers van de deelfiets krijgen een inlogcode voor de app. De fietsen zijn hiermee tot vier uur van tevoren te reserveren. Ze zijn gestald op een aantal plekken in de stad, zoals scholen, overheidsgebouwen en P+R-terreinen. Bij het achterlaten meldt de gebruiker de fiets via zijn smartphone weer af. Tijdens de proef wordt er samengewerkt met re-integratieorganisatie WerkPro. Bij een mankement aan de fiets krijgt WerkPro een melding en repareert deze. Als er te veel deelfietsen op één punt in de stad staan, zorgen medewerkers van WerkPro voor een betere verspreiding.

BikeShare mikt vooral op forenzen die vanaf de randen van de stad, zoals P+R-terreinen, het laatste deel van hun reis per fiets kunnen afleggen. En studenten kunnen binnen de stad fietsen in plaats van met de stadsbus te reizen. Dit is met name interessant voor de drie onderwijsinstellingen die meedoen aan de pilot. Daarnaast hoopt men dat BikeShare bijdraagt aan de aanpak van het fietsparkeren en het verminderen van het aantal weesfietsen in de stad.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.