App meldt wanneer de fietser groen wil

Vialis en Infoplaza komen met een smartphone app die er voor zorgt dat de fietser op zijn dagelijks rit eerder groen bij het verkeerslicht krijgt.
De app functioneert min of meer als een detector. Worden fietsers nu meestal nog gesignaleerd via een lus in het wegdek voor of bij het verkeerslicht, met een app op zak wordt een verkeerslicht al van te tevoren geïnformeerd dat hij in aantocht is.

De zogenaamde ‘Schwung app’ zorgt ervoor dat de route die de fietser rijdt permanent wordt bijgehouden. Komt hij binnen een zekere afstand van het verkeerslicht, dan wordt zijn positie en snelheid doorgegeven aan de verkeersregelinstallatie. Die kan het verkeerslicht vervolgens versneld omschakelen naar groen. Als een fietser iedere dag dezelfde route rijdt, is het in principe ook mogelijk langer van tevoren met zijn komst rekening te houden en het verkeersregelprogramma hierop af te stemmen. Op die manier is het ook mogelijk Floating Cycle Data in te zamelen.

De functionaliteit die de Schwung app biedt kan ook kan worden ingebouwd in andere apps die de bewegingen van fietsers bijhouden, als die van Google-Maps en regionale fietsdata-apps. De applicatie kan zowel worden toegepast bij de nieuwste slimme verkeersregelinstallaties (iVRI), als bij bestaande, reguliere verkeersregelinstallaties.

Volgens Vialis hebben verschillende wegbeheerders interesse getoond voor deze Schwung-toepassing, ook in combinatie met bestaande fiets-apps en zullen medio dit jaar de eerste fietsers met de Vialis-Infoplaza-app groen krijgen bij verkeerslichten.

Het is overigens niet de eerste groenlicht app. Siemens test op dit ogenblik het SiBike-systeem in Duitsland dat ongeveer op dezelfde manier werkt. Ongeveer 60 meter voor een verkeerslicht rijdt de fietser een virtueel detectiegebied binnen, waarop de verkeerscentrale een seintje krijgt dat het verkeerslicht enkele later naar groen geschakeld kan worden.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.