Tweede groenvoorspeller bij Erasmusbrug

Fietsers die de Erasmusbrug stadinwaarts af komen sjezen kunnen binnenkort ruim van te voren zien of ze het groene licht halen. Een afteller geeft aan hoeveel tijd ze daarvoor hebben.

Dat was al zo aan de zuidkant van de brug, waar een zogenaamde groenvoorspeller sinds eind vorig jaar zijn werk doet. Het display boven een fietsverkeerslicht geeft tijdens rood licht aan over hoeveel seconden het licht groen wordt. Bovendien vertelt het hoe lang het licht op groen blijft staan. Hierdoor kunnen fietsers die de Erasmusbrug afrijden, bepalen in welk tempo ze moeten rijden om het groene licht halen. Ook krijgen fietsers een beetje extra groen als ze anders nét zouden moeten stoppen.

En dat bevalt kennelijk. Meer dan 80% van de fietsers is positief en ziet graag meer voorspellers in de stad. Bijna 80% zegt zijn snelheid aan te passen. Te zien is dat mensen hun snelheid aanpassen. Ze zetten aan om groen te halen, of doen het kalm aan als het rood wordt. Wel neemt de roodlichtnegatie iets toe, meestal als voorspeller nog niets toont. Maar om het verband vast te stellen tussen voorspeller en roodlichtnegatie is nog meer onderzoek nodig.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.