Fietsrotonde in plaats van shared space

De keus ging tussen een shared space oplossing of een fietsrotonde. Groningen koos voor het laatste.

In het afgelopen jaren zijn vele varianten voor de herinrichting van het kruispunt Wilhelminakade/Prinsesseweg in Groningen onderzocht. Dat kruispunt wordt door weggebruikers en omwonenden als onoverzichtelijk en onveilig ervaren. Er komen verschillende verkeersstromen samen via verschillende wegprofielen. En bovendien ligt een fietsroute op het Jaagpad dat over de kruising loopt.
De fietsrotonde is, aldus de ontwerpers, als het ware bovenop de kruising voor gemotoriseerd verkeer gelegd. ‘Daarmee ontstaat een ontwerp dat voor alle weggebruikers heel overzichtelijk is en waarmee de doorstroming kan worden verbeterd.’

Het is waarschijnlijk de eerste fietsrotonde van dit type, in ieder geval in Nood Nederland. In Zwolle is in 2013 een fietsrotonde gerealiseerd als oplossing voor de kruising van een hoofdfietsroute met een hoofdautoroute. De fietsrotonde is daar gebouwd op een weg waar auto’s alleen rechtdoor kunnen rijden, zodat fietsers makkelijker kunnen oversteken.
En in Eindhoven kunnen voetgangers en fietsers gebruik maken van de Hovenring, een zwevende fietsrotonde boven het autoverkeer over de drukke Heerbaan.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.