Lichtgevende markering, reflecterend asfalt en led’s voor een veilige fietsoversteekplaats

Foto: Youtube Groninger Internet Courant

Op drie plekken in Groningen liggen sinds kort oplichtende fietsoversteekplaatsen. Ze zijn voorzien van lichtgevende markeringsstrepen en een reflecterende asfaltlaag, die oplicht als er auto- of fietslichten op schijnen.

Behalve de lichtgevende markering en het reflecterende asfalt staan er naast de wegen digitale verkeersborden die waarschuwen voor overstekende fietsers. Het bord licht op als een auto het bord nadert.

Verder zijn op het fietspad led-lampjes aangebracht die een signaal afgeven aan automobilisten als er een fiets overheen rijdt. Ook fietsers worden geattendeerd op naderend wegverkeer. Verder is tussen de rijbaan en het fietspad als afscheiding een groenstrook aangebracht.

De drie fietsoversteekplaatsen zijn aangelegd door aannemer KWS Infra uit Groningen. Het bedrijf kreeg de opdracht na een bijzondere aanbesteding, waarbij inschrijvers door de provincie werden uitgedaagd om met vernieuwende ideeën te komen voor veilige oversteken voor fietsers.

De oversteken liggen aan de Strandweg bij Zoutkamp, aan de Hoofdweg in Blijham en langs de N355 bij Balmahuizen (vlakbij Noordhorn).

De lichtgevende markering FloWithDGlow wordt geleverd in prefab onderdelen, bijvoorbeeld stroken van 1,00 m lengte en 10 centimeter breed. Daarmee is het toepasbaar als markering in verhardingen maar bijvoorbeeld ook op de leuningen van een brug.

Afgelopen jaren is al een aantal proeven uitgevoerd in Gelderland op fietspaden en als afscheiding tussen fietspad en provinciale weg. Ook in het Kralingse Bos in Rotterdam is een fietspad voorzien van het materiaal.

De basis van FloWithDGlow is een materiaal dat overdag licht opslaat om het s‘nachts af te geven. Zelfs in bosrijke gebieden geeft FloWithDGlow circa 8 tot 12 uur licht in het duister, aldus de leverancier.

Video: Groninger Internet Courant

video

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.