Met connected auto’s en fietsen gedragsverandering monitoren

Binnenkort start in Nijmegen en Arnhem een onderzoekspilot met inzet van connected auto’s en fietsen. Doel hiervan is kijken of het mogelijk is om leaserijders te verleiden ook de fiets te gebruiken. Het project wordt uitgevoerd door Next Urban Mobility, een startup gelieerd aan Pon.

Door het inzetten van zowel connected auto’s en fietsen als de daaraan gekoppelde software, is het mogelijk om het verplaatsingsgedrag van zowel de lease-auto als de fiets te volgen. Op deze manier zou een waterdichte registratie van het gebruik van beide verplaatsingsmogelijkheden mogelijk zijn. En daarmee kunnen gericht financiële prikkels worden gegeven om het gebruik van de fiets te stimuleren.

100 deelnemers

De onderzoekspilot wordt uitgevoerd met 100 deelnemers bij een beperkt aantal bedrijven in Nijmegen en Arnhem. Door de keuze voor de fiets te belonen met een lagere fiscale bijtelling, wordt het voor de leaserijder aantrekkelijk gemaakt om te gaan fietsen.

Als de pilot werkt is de bedoeling dat het aanbod later op grotere schaal kan worden uitgerold. In de pilot moet duidelijk worden dat de gedragsverandering plaatsvindt, en dat het registratiesysteem waterdicht is.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.