Fietsers. Bron: archief Verkeersnet.nl

Ondanks mislukte proef krijgen Rotterdamse fietsers tóch tegelijk groen

Fietsers. Bron: archief Verkeersnet.nl

Fietsers op het Rotterdamse kruispunt Boezemweg – Gerdesiaweg krijgen vanaf 14 november tegelijk groen licht. Vorig jaar kon dat even op een andere kruising in de stad, bij wijze van experiment. Maar dat werd binnen enkele minuten stilgelegd nadat twee keer fietsers op elkaar gebotst waren. Nu probeert de gemeente het opnieuw.

‘Alle fietsers tegelijk groen’ heet de verkeersmaatregel. Fietsers mogen allemaal tegelijk oversteken, zelfs diagonaal als ze dit willen doen. Dit is sneller én veiliger, is het idee. Fietsers die linksaf willen, hoeven niet langer twee keer te wachten voor het verkeerslicht. Bovendien komen zij niet meer in de dode hoek van een afslaande (vracht)auto of bus, waardoor de kans op zware ongevallen kleiner wordt. Dat fietsers tegelijk groen krijgen, is niet nieuw. In Groningen bijvoorbeeld is dit al in 1989 ingevoerd. Daar werkt het erg goed, benadrukt de gemeente Rotterdam.

Afleiding

Maar in Rotterdam werkte het dus niet. ‘Alle fietsers tegelijk groen’ werd vorig jaar ingevoerd op de kruising Admiraal de Ruyterweg – Jonker Fransstraat. Het experiment werd heel snel gestopt, omdat twee keer fietsers op elkaar botsten. De gemeente heeft onderzocht was er mis ging, samen met experts uit gemeente Groningen en Enschede. Zij zoeken de oorzaak in de vele belangstellenden bij de start van het experiment, waaronder journalisten. Dit zou voor afleiding bij fietsers hebben gezorgd.

Deze conclusie, én de overtuiging dat als het in andere steden werkt, het ook in Rotterdam moet werken, maakt dat de gemeente doorzet.

Geen voorrangsregels

Bij ‘Alle fietsers tegelijk groen’ gelden geen voorrangsregels. De gemeente raadt fietsers daarom aan elkaar de ruimte te geven en, als het even kan, hun hand uit te steken. Om fietsers te helpen, vertellen voorlichtingsteams bij het kruispunt twee weken lang hoe de maatregel werkt. Ook zijn borden opgehangen. De gemeente verwacht op basis van ervaringen van andere steden, dat fietsers binnen een maand of twee gewend zijn.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.