Met één account deelfietsen huren bij tal van aanbieders

Bron: Wikimedia/commercieel gebruik

Tien aanbieders van deelfietsen willen elkaars fietsen gaan aanbieden en ze willen gebruikers de mogelijkheid geven om die fietsen met één account te kunnen huren. Om dat te realiseren, tekenden ze onlangs in Amsterdam een intentieverklaring.

Aanbieders van deel- en huurfietsen willen vanaf 1 mei tenminste informatie over beschikbaarheid en locatie van deelfietsen met elkaar delen. Als alles volgens de planning loopt, dan moet het ongeveer een jaar later mogelijk zijn om via de ene aanbieder, fietsen te betalen en te gebruiken van de andere aanbieder.

Tot de aanbieders die meedoen, behoren onder andere FlickBike, Hello-bike, Mobike en Nextbike. Zij tekenden de intentieovereenkomst 29 januari tijdens het programma ‘Deelfiets maakt doorstart’ in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Niet eenvoudig

Aanleiding voor de samenwerking is, zoals de deelnemers het beschrijven, dat deel- of huurfietsen gebruiken niet altijd eenvoudig en overzichtelijk is voor consumenten. Zo moeten ze vaak apart bij ieder fietsdeelsysteem een andere app downloaden. Dat is onhandig volgens hen, zeker ook omdat consumenten worden geconfronteerd met allerlei verschillende tarieven, systemen en partijen. Bovendien, zo stellen ze, moeten gebruikers voor ieder account borg betalen. Dat kan aantikken voor wie fietsen van meerdere partijen gebruikt.

De fietsenaanbieders zijn enthousiast over de samenwerking. Het zou de gebruiker weer centraal stellen en bovendien zou de fiets in de stad een aantrekkelijker alternatief worden voor de auto.

Onderwerpen:

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.