Brabant mobiliteitsnetwerk lost fietsprobleem op creatieve manier op

Twee bedrijven in het Paleiskwartier in ’s Hertogenbosch klaagden over het wildparken van (OV-)fietsen bij de opgang van de Paleisbrug in de wijk. Het Brabant mobiliteitsnetwerk (Bmn) greep in en kwam met een creatieve oplossing. En met succes: de overlast blijft al weken uit.

Op en goede dag stonden wel tachtig tot honderd fietsen bij de brug, stelt het netwerk, een publiek-privaat samenwerkingsverband met het doel Brabant bereikbaar te houden. De grote hoeveelheid fietsen zorgde voor opstopping en voor een tekort aan OV-fietsen in de fietsenstalling bij station Den Bosch. Na onderzoek bleek dat vrijwel alle fietsen juist van de werknemers van een van de twee klagende bedrijven waren.

Het Brabant mobiliteitsnetwerk heeft vervolgens bemiddeld en belegde een bijeenkomst met de verschillende stakeholders, waaronder de pandeigenaar, de HR-afdeling, de facilitair manager en de gemeente. Samen kwamen ze tot de volgende creatieve oplossingen.

Positieve boodschappen

Zo werden er borden geplaatst met positieve boodschappen als ‘nog even en je bent bij onze fietsenstalling’. Twee verschillende weken is ook iemand neergezet die mensen aanspreekt en ze vraagt of ze de fiets
in de stalling willen zetten. Verder is er een bericht op intranet geplaatst waarin mensen wordt gevraagd
om niet meer iedere dag de OV- fietsen te nemen. De boodschap: ‘wandelen is een stuk gezonder en
goedkoper dan een OV-fiets. Fietsen is maar 4 minuten sneller’. Er is ook een artikel online gezet over
de voordelen van de fietsenstalling. Afgelopen week kreeg Bmn feedback vanuit het bedrijf met
een positief resultaat: er staan nu al weken geen fietsen meer.

Het Paleiskwartier ligt naast het Centraal Station in Den Bosch. Er wonen, werken en studeren circa 20.000 mensen. Het Paleiskwartier is zo succesvol dat de bereikbaarheid eronder lijdt. De wijk is een van de dertien zogenoemde communities van het Bmn. In zo’n community werken bedrijven en overheid samen aan concrete maatregelen die oplossingen bieden voor regionale en lokale mobiliteitsvraagstukken. Het Bmn is opgericht door de provincie Noord-Brabant als onafhankelijke netwerkorganisatie om slim werken en slim reizen in Brabant te realiseren.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.