VVN onderzoekt hoeveel kinderen niet fietsen

Veilig Verkeer Nederland (VVN) gaat onderzoeken hoeveel kinderen niet fietsen. Vooral in de grote steden doen namelijk niet alle kinderen meer mee aan het praktisch verkeersexamen, merkt de verkeersveiligheidsorganisatie. De reden hiervoor is meestal het gebrek aan praktijkervaring of omdat kinderen geen fiets hebben. Hoe groot dit ‘fietsprobleem’ is, wil VVN nu in kaart gaan brengen.

VVN kondigde het onderzoek aan op de dag dat het theoretisch verkeersexamen van VVN. Zo’n 200.000 kinderen van groep 7 en/of 8 toetsten donderdag of ze de verkeerskennis beheersen, voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties en of ze zich voldoende bewust zijn van het belang van veilig verkeersgedrag. In de komende weken stappen ook veel kinderen op de fiets voor het VVN praktisch Verkeersexamen, waarin de kinderen laten zien of ze de verkeersregels ook in de praktijk kunnen toepassen.

Onderschatten

VVN merkt dat, vooral in de grote steden, niet alle kinderen meer kunnen meedoen aan het praktisch verkeersexamen. De reden hiervoor is volgens de organisatie meestal het gebrek aan praktijkervaring of omdat kinderen geen fiets hebben. Recent onderzoek van de Provincie Utrecht bevestigt dit beeld. Volgens VVN onderschatten veel kinderen en ouders de voordelen van fietsen: deel kunnen nemen aan schooluitjes bijvoorbeeld, maar ook zelfstandig de wijk uit kunnen en naar sport en vriendjes kunnen gaan.

Op Jenaplanschool Cleophas in Utrecht vond donderdagochtend de landelijke aftrap van het verkeersexamen plaats. Cleophas is één van de ruim 600 scholen die dit jaar meedoet met een pilot digitaal verkeersexamen. De kinderen maken het examen niet uit een boekje, maar op een laptop of tablet. Dit biedt volgens VVN veel voordelen: door het gebruik van filmpjes kunnen verkeerssituaties beter in beeld worden gebracht en is het examen makkelijker te maken voor kinderen die moeite hebben met lezen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.