Fietsbus Antwerpse Haven. FOTO: Sacha Jennis – Havenbedrijf Antwerpen

Antwerpse haven zet nieuw vervoersmiddel in: de fietsbus

Fietsbus Antwerpse Haven. FOTO: Sacha Jennis – Havenbedrijf Antwerpen

In de Antwerpse haven rijdt sinds begin deze maand een nieuw vervoersconcept: de fietsbus. Dat is een hop on hop off geledebus met een ingebouwde stalling voor 30 fietsen. De fietsbus brengt fietsers en hun fiets gratis door de Tijsmans- en Liefkenshoektunnel, onder de Schelde door. Dat scheelt zo’n dertig kilometer omrijden.

De fietsbus heeft twee haltes op de linkeroever en twee op de rechteroever. Hij rijdt gratis zeven dagen in de week. Tijdens de spitsuren en voor en na de shifturen rijdt hij om het kwartier, tijdens de daluren rijdt hij om het uur. De eerste bus vertrekt om 4.45 uur; de laatste om 23.00 uur. Reserveren is niet nodig.

De lijn is van half maart tot begin april getest. Hierbij waren werknemers van Lanxess, Evonik, BASF, Katoen Natie en het Havenbedrijf betrokken. De ervaringen waren positief, vandaar dat besloten werd het vervoersconcept door te zetten.

Grootschalig actieplan

De fietsbus maakt deel uit van een grootschalig actieplan van het Havenbedrijf Antwerpen en de privésector om de mobiliteitsdruk voor de havenbedrijven te verlichten. Verschillende maatregelen voor de binnenvaart, het spoorvervoer en het wegvervoer moeten de druk op het goederenvervoer verlichten, terwijl initiatieven zoals de wendelbus, de waterbus en de fietsbus werknemers ertoe aan moet zetten om hun auto vaker thuis te laten voor het woon-werkverkeer.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.