Zuid-Holland eerste provincie met predicaat fietsvriendelijk bedrijf

De provincie Zuid-Holland is donderdag beloond met de titel ‘Fietsvriendelijk bedrijf’, een initiatief van de Fietsersbond. Het is de eerste provincie met dit predicaat. De Fietsersbond hoopt dat veel overheden de provincie zullen volgen.

De uitreiking vond plaats op de Nationale Fiets naar je Werk Dag, die feestelijk op het provinciehuis in Den Haag  werd gevierd. Fietsersbond-directeur Saskia Kluit reikte het certificaat uit aan gedeputeerden Jeannette Baljeu (personeel en organisatie) en Floor Vermeulen (verkeer en vervoer).

Speciale fietsenstalling

De provincie kreeg een bronzen certificaat uitgereikt. Zuid-Holland stimuleert fietsen, onder andere door het aanleggen van snelfietsroutes tussen woon- en werkgebieden. Medewerkers geven het goede voorbeeld: veel fietsen naar hun werk. En na aankomst kunnen ze hun rijwiel onder andere kwijt in een speciale fietsenstalling voor elektrische fietsen. De certificering is volgens de provincie een eerste stap. De komende periode komen er op het provinciehuis een aantal verbeteringen aan die fietsen nog aantrekkelijker moet maken voor medewerkers.

Volgens directeur Kluit heeft de provincie een belangrijke voorbeeldfunctie als het gaat om fietsstimulering. Alle overheden willen namelijk de komende jaren een duurzame overgang naar schonere mobiliteit maken.

Dezelfde criteria

Het project Fietsvriendelijk Bedrijf is een vervolg van het Europese Bike2work-project. In twaalf landen in Europa wordt nu gecertificeerd volgens dezelfde criteria. De Fietsersbond doet dit in Nederland. Eerder werden onder andere onderzoeksbureau CE Delft en de Rijksuniversiteit Groningen al gecertificeerd.

Werkgevers hebben veel te winnen bij het stimuleren van het fietsen naar het werk, stelt de Fietsersbond. Namelijk: minder ziekteverzuim, minder behoefte aan parkeerruimte, minder CO2 uitstoot, betere bereikbaarheid, fittere werknemers. Werkgevers kunnen de checklist op fietsvriendelijkbedrijf.nl invullen en zien hoe ze als werkgever scoren.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is redacteur van VerkeersNet.nl. Hij schrijft ook regelmatig voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.