Gent, Deinze en Bonheiden beloond om inspanningen voor fietser

FOTO @Davidlegrève/Fietscongres

Gent, Deinze en Bonheiden zijn beloond met de titel Fietsstad/fietsgemeente 2018 van Vlaanderen. De gemeentes kregen de prijs, uitgesplitst in drie categorieën, deze week op het Fietscongres in Mechelen. Naast de felbegeerde titel ontvingen de winnaars een subsidie van 50.000 euro.

Ieder jaar reiken de verkeersveiligheidsorganisatie VSV en de Vlaamse Overheid awards uit aan de steden en gemeenten die zich tot het uiterste hebben ingespannen voor een lokaal sterk fietsbeleid. In de jury zaten Fietsberaad Vlaanderen, VSV, de Fietsersbond, de Vereniging van de Vlaamse Provincies, de Vlaamse overheid en een docent van de Hogeschool voor Verkeerskunde.

Gent won in de categorie ‘meer dan 50.000 inwoners.’ De stad voert ‘ambitieus beleid’, zegt de jury lovend. “Door de invoering van het circulatieplan realiseerde de stad minder verkeersongevallen en meer fietsers. Met de Fietsambassade bundelt ze verschillende partnerschappen in één herkenbare organisatie voor fietsdienstverlening. Bovendien zet Gent naast de grote symboolprojecten ook in op meer dan 220 kleinere fietscomfortmaatregelen.”

Pionier

In de categorie 20.000 en 50.000 inwoners won Deinze. Volgens de jury focust de stad in op een integraal fietsroutenetwerk en zet het knelpunten om in oplossingen. “Met VeloDeinze en een fietscafé in het stadhuis zet de fietsende burgemeester sterk in op fietscultuur. Deinze is de pionier op het vlak van fietsdiensten; het succes van de Blue-bike en het eerste Mobipunt aan het stadhuis zijn daar voorbeelden van. De evolutie die Deinze doormaakte, is en blijft een groot voorbeeld voor Vlaanderen.”

De gemeente Bonheiden ging er in de derde categorie (minder dan 20.000 inwoners) met de prijzen vandoor. Hoewel klein van omvang heeft de gemeente ‘een sterk uitgewerkt fietsbeleid’, klinkt het lovend uit de mond van de jury. Samenwerking, ambitie, enthousiasme en innovatieve maatregelen zijn sleutelwoorden in het beleid. “Bonheiden bouwt een gemeentedekkend netwerk van fietsstraten uit en zet in op nieuwe markeringen, campagnes en monitoring. Bonheiden, een landelijke gemeente die van nul begon, laat Vlaanderen zien dat een omslag naar een sterk fietsbeleid binnen een legislatuur kan.”

Deelawards

Naast de juryprijzen werden er verschillende deelawards uitgereikt in het kader van een specifiek fietsthema, zoals fietsbeleid en fietsinfrastructuur. Bonheiden en Gent vielen ook hier in de prijzen; beiden kregen drie awards. Mechelen en Sint-Niklaas kregen er ook beiden een.

Ten slotte kon ook fietsend Vlaanderen stemmen op haar favoriete fietsgemeente of fietsstad. Gent, Deinze en Duffel eindigden bovenaan in de rangschikking met het grootste aantal stemmen binnen hun categorie en kregen dus elk een Publieksprijs Fietsgemeente/Fietsstad 2018 toegekend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.