Fietsers. Bron: archief Verkeersnet.nl

Van Veldhoven wil 200.000 automobilisten op fiets krijgen

Fietsers. Bron: archief Verkeersnet.nl

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat 200.000 automobilisten de fiets gaan pakken. Ze bespreekt met grote landelijke werkgevers en het MKB hoe bestaande regelingen optimaal benut kunnen worden. En het kabinet trekt, zoals afgesproken in het regeerakkoord, 100 miljoen euro uit voor de investering in fietsinfrastructuur

Om het fietsgebruik in het woon-werk verkeer te bevorderen gaat Van Veldhoven met grote landelijke werkgevers en het MKB in gesprek hoe bestaande (fiscale) regelingen optimaal benut kunnen worden. Het gaat dan om regelingen als de reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer die werknemers kunnen krijgen. En het inzetten van de vergoeding voor een nieuwe fiets.

Het kabinet heeft 100 miljoen euro uitgetrokken voor het versnellen van de aanleg van fietsroutes en het innoveren en vergroten van de stallingsmogelijkheden bij stations. De inzet is om in deze kabinetsperiode het beschikbare budget “zo efficiënt mogelijk” te besteden aan “zoveel mogelijk projecten”. De staatssecretaris wil daarom dat de regio stevig bijdraagt; zij legt maximaal 40 procent van de projectkosten bij. Hierdoor verwacht Van Veldhoven dat in totaal voor een kwart miljard euro geïnvesteerd kan worden in fietsinfrastructuur.

Bijzondere maten

Naar de aanpak van het tekort aan fietsenstallingen bij stations gaat 74 miljoen. Bij het ontwerp en ontwikkeling wordt rekening gehouden met het groeiend aantal fietsen met bijzondere maten zoals elektrische fietsen, speed-pedelecs en bakfietsen. Voor de aanleg van fietsroutes trekt Van Veldhoven 26 miljoen euro uit. Bij deze routes gaat het vaak om het oplossen van enkele resterende knelpunten.

Bij de selectie van de projecten gaat de voorkeur uit naar projecten die in deze kabinetsperiode gebouwd worden en die passen in een regionale en op werknemers gerichte aanpak van fietsstimulering. Ook wil de staatssecretaris dat de projecten duurzaam worden gebouwd, bijvoorbeeld door middel van hergebruik. Verder wordt er gekeken de mogelijkheden die de overstap van auto naar fiets of fiets naar OV vergemakkelijken. Ook bestaande stallingcapaciteit beter benutten is een belangrijk selectiecriterium.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.