Rotterdam krijgt Tour de Force-prijs FOTO Martin Hols

Rotterdams fietsvlonder-project wint innovatieprijs

Rotterdam krijgt Tour de Force-prijs FOTO Martin Hols

Het project met fietsvlonders van de gemeente Rotterdam heeft de Tour de Force-Innovatieprijs 2018 gewonnen. Dat is donderdag bekend gemaakt tijdens het Nationaal Fietscongres 2018 in Rotterdam. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 10.000 euro. Congresbezoekers mochten de winnaar kiezen uit vijf genomineerden. Die waren onlangs al door een jury geselecteerd uit zestig inzendingen.

Onderzoeken of er meer behoefte is aan parkeerplekken voor de fiets in plaats van voor de auto. Dat is het idee achter het project fietsvlonders van de gemeente Rotterdam, aldus Tour de Force. Zo’n vlonder, met plaats voor tien fietsrekken, wordt drie tot zes maanden op een autoparkeerplaats gezet. Vervolgens wordt gekeken of er inderdaad behoefte is aan meer parkeerplekken voor fietsers en of de buurt de autoparkeerplaatsen kan missen.

Is dat inderdaad zo, dan wordt de autoparkeerplaats definitief omgevormd: de tegels worden verhoogd en er komen permanente fietsrekken. Het project is succesvol stelt Tour de Force. Er zijn inmiddels enkele tientallen vlonders in Rotterdam. Tot nu toe zijn 21 autoparkeerplekken in 15 straten omgevormd. Daar staan nu 105 rekken met plek voor 210 fietsen.

Eenvoudig te realiseren

De jury, bestaande uit vakjournalisten, is erg enthousiast over het project, meldt Tour de Force verder. Het is volgens de juryleden een maatregel “die zich relatief eenvoudig laat realiseren en waarvan het effect groter is dan alleen uitbreiding van het aantal fietsparkeerplaatsen in de stad.” De juryleden roemen ook het democratische karakter. Iedereen kan namelijk tijdens de proefperiode zijn zegje doen. Het project toont volgens hen ook dat de gemeente fietsers en de leefbaarheid in de stad erg belangrijk vindt.

De jury nomineerde destijds naast fietsvlonders nog vier andere projecten. Het gaat om Delta Cycling Rotterdam, een platform om fietsen te promoten en om Relaxte routes, dat de ontwikkeling van seniorvriendelijke fietsroutes stimuleert. Het slimme fietsdata-initiatief Recall4Bikes en een verkeersveiligheidsproject van het ROV Oost-Nederland om fietsers te waarschuwen voor naderende tractoren completeren de lijst.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.