SolaRoad, provincie Noord-Holland

Proef met SolaRoad levert ‘waardevolle resultaten’ op

SolaRoad. Foto: PROVINCIE NOORD-HOLLAND

De proef met de SolaRoad bij Krommenie heeft waardevolle resultaten opgeleverd. Dat meldt het consortium achter de weg met geïntegreerde zonnecellen. De energieopbrengst is hoger dan aanvankelijk verwacht, het wegdek functioneert als een gewoon wegdek en hij blijkt prima te beheren.

Ten aanzien van de technologie zijn ook belangrijke lessen geleerd, meldt het consortium van de provincie Noord-Holland, TNO en Strukton Civiel. Zo hebben een aantal schades aan de toplaag van het fietspad geleid tot gerichte verbetering hiervan. De komende tijd zal de robuustheid en duurzaamheid van de toplaag verder worden geoptimaliseerd in de ontwikkeling naar grootschalige toepassing van SolaRoad.

Eerste in z’n soort

De SolaRoad is een weg met geïntegreerde zonnecellen. Die vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit, wat weer voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt kan worden. De eerste 70 meter SolaRoad werd in 2014 aangelegd op een stuk fietspad in Krommenie. Het was destijds het eerste zonnewegdek in z’n soort.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.