De eerste PlasticRoad met de ontwikkelaars Simon Jorritsma (links) en Anne Koudstaal (rechts) FOTO: PlasticRoad/Arnold Reyneveld

Fietspad van hergebruikt plastic aangelegd, tweede pilot volgt

Het PlasticRoad-fietspad, grotendeels gemaakt van gerecycled plastic, is dinsdag aangelegd in Zwolle. Het is het eerste in z’n soort, stellen de ontwikkelaars, wegenbouwer KWS, buizenfabrikant Wavin en brandstoffenleverancier Total. In november volgt een tweede pilot in Giethoorn.

De PlasticRoad is dertig meter lang en ligt aan de Deventerstraatweg. Het fietspad bevat volgens de fabrikanten evenveel gerecycled plastic als 218.000 plastic bekertjes of 500.000 plastic flesdoppen. Hij bestaat nog niet volledig uit gerecycled plastic, maar dat is uiteindelijk wel het doel.

De weg is bovendien voorzien van diverse sensoren die alles meten wat er met en in de weg gebeurt. Bijvoorbeeld de temperatuur, het aantal fietspassages en de belasting van de weg.

Tekst gaat verder onder de foto

Een doorsnede van het fietspad. FOTO Twitter/KWS

Daarnaast is de PlasticRoad snel aan te leggen, met minder overlast en minder CO2-uitstoot als resultaat. De prefab, modulaire elementen maken dit mogelijk. De holle constructie bieden een oplossing voor het verbeteren van de (afval)waterafvoer in het geval van extreme regenval.

Pilot

In november wordt een tweede pilot-fietspad aangelegd in Giethoorn. Deze komt op een locatie waar andere eigenschappen van de PlasticRoad kunnen worden getest. Zodoende bieden de meetresultaten van beide pilots volgens de fabrikanten voldoende kennis om het product door te ontwikkelen.

De pilots met de provincie en gemeente duren in principe vijf jaar. In de tussentijd zoeken de PlasticRoad-partners nieuwe locaties voor volgende pilots om andere toepassingen van de innovatie te kunnen testen. Daarbij wordt nu gedacht aan parkeervakken, perrons en trottoirs.

Idee

Het idee werd drie jaar geleden gepresenteerd door wegenbouwer KWS, onderdeel van Koninklijke VolkerWessels. Wavin en Total haakten in 2016 aan met hun expertise op het gebied van kunststoffen om het concept door te ontwikkelen tot een daadwerkelijk product.

Met hun uitvinding willen de bedrijven een bijdrage leveren aan een oplossing voor het overschot aan plastic afval in de wereld. De provincie Overijssel en de gemeente Zwolle gaven ruimte aan de pilot omdat ze de ontwikkeling van duurzame initiatieven willen stimuleren.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.