Snelfietsroute Tilburg-Waalwijk. FOTO VerkeersNet

Fietsambassadeurs aan de slag om werknemers op de fiets te krijgen

Elf werkgevers zijn deze week door staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) benoemd tot fietsambassadeur. Zij moeten werknemers helpen om veel vaker de fiets pakken in plaats van de auto. Van Veldhoven wil daar een grote slag inslaan, kondigde ze onlangs aan. Nog deze kabinetsperiode wil ze 200.000 mensen uit de auto op de fiets krijgen.

De elf fietsambassadeurs vertegenwoordigen diverse sectoren. Het gaat om het Universitair Medisch Centrum Groningen, a.s.r., Amega groep, Efteling, Enexis, Fujifilm, MN, Radboud Universiteit, Schiphol Group, TataSteel en Zalsman. Zij stimuleren actief het fietsen onder hun medewerkers en daarmee inspireren ze niet alleen hun medewerkers, ook hun sector, regio of klanten, is het idee. Voorbeelden van de gerichte maatregelen die de ambassadeurs zijn kilometervergoedingen, benutten van fiscale voordelen bij de aanschaf van een fiets, laadpalen voor e-bikes, leenfietsen, fietsenstallingen, douches en fietsenmakers op kantoor.

Inzet ziekenhuizen

Het UMCG maakte gelijktijdig met de benoeming bekend dat de acht universitaire ziekenhuizen in Nederland binnen drie jaar 10 procent van hun medewerkers uit de auto op de fiets naar het werk willen hebben. Op dit moment komen ongeveer 30.000 medewerkers van deze ziekenhuizen met de auto naar het werk.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.