Een fiets van Donkey Republic. FOTO Gemeente Utrecht/Willem Mes

Ook proef met deelfietsen in Utrecht

Een fiets van Donkey Republic. FOTO Gemeente Utrecht/Willem Mes

Hoe draagt de deelfiets in Utrecht bij aan een gezonde en bereikbare stad? Dit gaat de gemeente Utrecht samen met Universiteit Utrecht en Hogeschool Windesheim in de praktijk onderzoeken. Het Deense bedrijf Donkey Republic biedt hiervoor vanaf komend voorjaar haar deelfietsen aan in Utrecht. Plan is om 700 fietsen te plaatsen. De proef is in eerste instantie gericht op een betere bereikbaarheid van het Utrecht Science Park.

Als steeds meer mensen de deelfiets pakken, wordt de OV-verbinding naar het Utrecht Science Park naar verwachting minder druk, is het idee. Bovendien kan een deelfiets ook voorkomen dat mensen meerdere privéfietsen nodig hebben. Daarmee kan de schaarse ruimte in vooral de historische binnenstad en stationsfietsenstallingen beter benut worden.

Het praktijkonderzoek is onderdeel van het landelijke onderzoeksprogramma ‘Smart Cycling Futures’. Doel van dit programma is om op een vernieuwende manier fietsgebruik te vergroten. De vorm van het onderzoek is een ‘Living Lab’. Dit is experimenteel, praktijkgericht en flexibel. Als iets niet goed blijkt te werken in de praktijk, wordt ervan geleerd en bijgestuurd.

Grotere schaal

“De deelfiets is één van de manieren om mensen te stimuleren meer te gaan fietsen én om ruimte te besparen”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk (mobiliteit) in een statement. “Dat is erg belangrijk in een groeiende stad waar de ruimte schaars is. Ik ben daarom blij dat we in Utrecht op grotere schaal gaan experimenteren met deze vorm van deeleconomie.”

Donkey Republic is actief in meer dan veertig Europese steden en scoorde bij de selectie van de samenwerkingspartner hoog op aandacht voor de lokale situatie, samenwerking en duurzaamheid. Donkey Republic is trots dat Utrecht het bedrijf als deelfietsaanbieder heeft geselecteerd. “Utrecht geeft op indrukwekkende wijze voorrang aan de fietsers”, zegt mede-oprichter Alexander Frederiksen. “Het is fantastisch om deze visie te mogen ondersteunen en te kunnen bijdragen aan een nog fietsvriendelijker Utrecht.”

Lees ook: Leidraad helpt gemeente inspelen op ontwikkelingen rond deelfiets

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.