Snelfietsroute Tilburg-Waalwijk. FOTO VerkeersNet

Meeste aandacht voor fiets in programma’s van D66 en GroenLinks

D66 en GroenLinks besteden in hun provinciale programma’s de meeste aandacht aan de fiets, gevolgd door de ChristenUnie. Per provincie zijn er grote verschillen in de best scorende partijen. De PVV, Forum voor Democratie, DENK en 50PLUS laten de fiets vrijwel links liggen. Dit blijkt uit de vergelijking van de provinciale verkiezingsprogramma’s door de Fietsersbond.

Uit de inventarisatie blijkt dat er op provinciaal niveau veel aandacht is voor de verbetering van het fietsnetwerk, zowel voor de dagelijkse fietser als voor recreatief fietsen. De aanleg van snelfietsroutes wordt het meest genoemd, mede door de opkomst van de elektrische fiets en de speedpedelec.

Er is ook veel aandacht voor verkeersveiligheid en specifiek voor fietsveiligheid. Verder pleiten veel partijen voor uitbreiding van fietsparkeerplekken bij ov-knooppunten, goede fietsbereikbaarheid van ov-haltes en beschikbaarheid van deelfietsen bij stations en haltes.

Uitstekend

Volgens de Fietsersbond is het opmerkelijk dat een concrete doelstelling om te komen tot een hoger fietsaandeel slechts in enkele programma’s wordt voorgesteld. Datzelfde geldt voor een voorstel voor een concreet fietsbudget. Dat is extra opvallend, zegt de belangenorganisatie, omdat de provincies zich in het kader van de Fietsagenda van de Tour de Force hebben uitgesproken voor 20 procent meer fietskilometers in 2027.

Verreweg de beste programma’s zijn die van de ChristenUnie in Noord-Holland en GroenLinks in Gelderland, aldus de Fietsersbond. Deze programma’s krijgen het etiket ‘uitstekend’. ‘Goed’ zijn de programma’s van de ChristenUnie in Overijssel; D66 in Gelderland, Zuid-Holland en Groningen; GroenLinks in Utrecht en Overijssel en de PvdA in Overijssel.

Het laagst

Van alle provincies scoren de programma’s in Gelderland, Overijssel en Utrecht het hoogst. Die in Drenthe, Zeeland en Limburg (volgens de Fietsersbond vaak beschouwd als recreatieve fietsprovincies bij uitstek) scoren het laagst.

Het beeld wisselt verder sterk per provincie. De ChristenUnie eindigt bovenaan in Flevoland, Noord-Holland en Zeeland. D66 wint in Groningen, Drenthe, Zuid-Holland en Limburg. GroenLinks scoort het beste in Gelderland, Utrecht en Brabant. In Fryslân delen D66 en GroenLinks de koppositie. In Overijssel wint de PvdA.

De Fietsersbond schreef, samen met zes andere maatschappelijke organisaties, eind vorige maand nog een brief aan alle provinciale lijsttrekkers. Het aandeel van lopen, fietsen en openbaar vervoer in de dagelijkse reizigerskilometers moet worden verdubbeld, was de kern daarvan.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.