Applaus-actie Fietsersbond BE FOTO Mikael Van Eeckhoudt

Belgen die op fiets naar school of werk gaan krijgen applaus

Wie donderdagmorgen in België naar het werk of school fietste, maakte veel kans om onderweg een daverend applaus te ontvangen. Op 198 plaatsen in heel het land stonden leden van de Vlaamse Fietsersbond, de Franstalige evenknie GRACQ en tal van andere organisaties klaar om fietsers te feliciteren.

Het concept is eenvoudig: een hartverwarmend applaus voor mensen die dagelijks de fiets nemen voor woon-werkverkeer, naar school, naar de winkel – om hen te bedanken en aan te moedigen. Met deze actie, omgedoopt tot Nationale Applausdag, wil de fietsersbeweging niet alleen automobilisten maar ook beleidsmakers tonen dat fietsen aanmoedigen loont. Investeer je in fietsen, dan groeit het aantal automatisch, is het idee. Dit blijkt volgens de partijen onder meer uit de elk jaar toenemende stijging van woon-werk verkeer met de fiets.

In oorsprong is de Nationale Applausdag een idee van Fietsersbond Mechelen en Mechelen Klimaatstad. Na tientallen Mechelse edities ging het evenement in 2014 nationaal. Startte het initiatief dat jaar op tien locaties, dit jaar is de Nationale Applausdag voor fietsers uitgegroeid tot een evenement op bijna 200 plekken in heel België.

Opvallend veel

Vorig jaar applaudisseerden 135 teams – dit jaar werd het aantal van 170 teams gehaald. Hoewel de meeste acties opgezet worden door lokale afdelingen van de Fietsersbond, de Franstalige tegenhanger GRACQ en sympathiserende organisaties, sloten zich dit jaar volgens de initiatiefnemers “opvallend veel” scholen aan.

Ook enkele organisaties en bedrijven namen enthousiast deel – de Vlaamse Stichting Verkeerskunde zorgde in Mechelen zelfs voor een ‘Bike juke box’ in. Die zong enkele fietsliedjes om de fietsers aan te moedigen. De Nationale Applausdag voor fietsers liet ook politici niet onberoerd: verschillende afdelingen van CD&V en Groen vaardigden een applausteam af.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.