
Rotterdammer die geen fiets kan kopen kan nu naar de Fietsenbank
Bij het Gemaal op Rotterdam-Zuid kunnen Rotterdammers die financieel niet in staat zijn om een fiets te kopen sinds vrijdag terecht voor een fiets. Voorwaarde is wel dat zij iets terugdoen voor deze Fietsenbank en het initiatief verder helpen. De Fietsenbank heeft als doel om fietsen mogelijk te maken voor alle Rotterdammers. Het is een initiatief van onder meer de gemeente Rotterdam en De Verkeersonderneming.
Bij de Fietsenbank kunnen mensen een fiets krijgen of lenen. Ze kunnen er ook terecht voor fietslessen en -educatie. De mensen die in aanmerking komen voor een fiets worden via wijkteams, Vraagwijzer en diverse instanties in de wijk doorverwezen naar de Fietsenbank. Als tegenprestatie doen zij vrijwilligerswerk bij de Fietsenbank.
Het idee komt uit de koker van de Verkeersonderneming, het samenwerkingsverband van verschillende publieke organisaties dat al jaren werkt aan het verbeteren van de bereikbaarheid in de Rotterdamse regio. De organisatie merkte dat er groepen Rotterdammers zijn die niet deel kunnen nemen aan de maatschappij omdat ze niet beschikken over een vervoermiddel.
Nog twee locaties
De Verkeersonderneming en gemeente Rotterdam sloegen de handen ineen. Stichting Pluspunt neemt het beheer van de Fietsenbank op zich. De partijen worden ondersteund door New Mobility Foundation, Job Dura Fonds, ANWB kinderfietsenplan, Sezer, Drift, Praktijk College Charlois en Delta Cycling.
De volwassenfietsen worden gedoneerd door gemeente Rotterdam en de kinderfietsen door de ANWB. Eerstgenoemde schonk bij de opening honderd gebruikte fietsen. De samenwerkende organisaties streven ernaar om in de nabije toekomst nog twee locaties te openen in Rotterdam.
Wethouder Judith Bokhove (mobiliteit) is enthousiast. “Ik vind de Fietsenbank een heel mooi initiatief waarbij verschillende partijen samenwerken zodat meer mensen gebruik kunnen maken van een fiets. Het zorgt ervoor dat meer Rotterdammers van A naar B kunnen komen op een duurzame manier.”
Uniek is het Rotterdamse Fietsenbank overigens niet; er zijn vergelijkbare initiatieven in Maastricht en Lelystad.