
Roep om schone binnenstad doet aantal fietskoeriers groeien
Met de groei van webwinkels neemt ook het aantal pakketbezorgingen toe. In Nederland worden nu al per jaar zo’n 2,5 miljard pakketjes thuisbezorgd. Tegelijk neemt de behoefte aan steeds schonere bezorging in steden toe. Fietskoeriers.nl speelt hierop in. Dagelijks vervoeren hun 650 koeriers in heel Nederland meer dan 10.000 pakketten.
Het beeld van de stationair draaiende bestelbus in de straten is inmiddels niet meer weg te denken. Een ander beeld wordt echter ook sterker: dat van de fietskoerier, die met een CO2-uitstoot van nul procent vooral ook een heel sympathiek en schoon imago creëert. Steeds meer steden hebben dan ook een fietskoeriersdienst. Het verschil zit hem ook hier weer in de bundeling van krachten om de geringe marges die de branche kenmerkt toch rendabel te maken.
Nu al te krap
Een voorbeeld hiervan is Fietskoeriers.nl, een platform en initiatief van Cycloon. Fietskoeriers.nl werkt samen met 19 fietskoerierpartners en biedt daarmee landelijke dekking. In meer dan 30 steden worden pakketten door hen op de fiets bezorgd; daarbuiten door een autokoerierpartner. Hierdoor vermindert de verkeersdrukte en wordt de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt.
In totaal werken er zo’n 650 fietskoeriers bij Fietskoeriers.nl. Dagelijks vervoeren de koeriers van Fietskoeriers.nl meer dan 10.000 pakketten. Vergeleken met de grote spelers als PostNL (dagelijks zo’n 600.000 pakketjes) en DHL (dagelijks zo’n 200.000 pakketjes) zijn zij nog zeer klein, maar de groei is dermate groot dat het huidige centrale sorteermagazijn in Amersfoort nu al te krap is. Operationeel directeur Nick Vreeswijk: “We zoeken momenteel naar een locatie die al vijf keer zo groot is als de huidige.”
Groengasauto
Daarnaast maakt Fietskoeriers.nl gebruik van een vloot eigen bestelbusjes en scooters, en is er samenwerking met een andere vervoerder. Vreeswijk: “Moet een pakket een grote afstand afleggen, dan gebruiken we bestelbusjes op groengas. Gaat een pakket bijvoorbeeld van Groningen naar Nijmegen, dan haalt de fietskoerier het op bij de klanten en brengt het naar de hub aan de rand van Groningen.”
Vervolgens gaat het met een groengasauto naar hun hub in Nijmegen en van daaruit weer verder met de fiets naar de klant. “Dit gaat altijd via ons sorteercentrum in Amersfoort. Pakketten voor buitengebieden worden niet met de fiets gedaan omdat je daar teveel tijd mee kwijt bent, maar die worden gecombineerd met een andere vervoerder zodat hun bestelbusjes voller zitten en de uitstoot beperkt kan worden.”
Verdienmodel
Het eigen wagenpark wordt steeds duurzamer. Vreeswijk: “We hebben als Fietskoeriers.nl twaalf groengasauto’s en we zijn aan het testen met elektrische bestelauto’s. Ons doel is om in 2025 volledig CO2-neutraal te zijn.”
Het verdienmodel van de fietskoerier is eenvoudig, legt Vreeswijk uit…
Door: Frank Thooft
Dit artikel verscheen eerder in onze zusterpublicatie Nieuwsblad Transport. Lees het hier verder.
Fietskoerier heeft vooral een heel schoon en sympathiek imago