
E-deelfietsenaanbieder Gobike stevent af op faillissement
De Rotterdamse deelfietsenaanbieder Gobike heeft surseance van betaling gekregen. Het bedrijf verkeert in geldnood. Dat bevestigt bewindvoerder Robert van Moorsel naar aanleiding van berichtgeving van RTV Rijnmond en AD Rotterdams Dagblad (RD).
De rechter verleende het uitstel van betaling afgelopen vrijdag. Van Moorsel verwacht dat het faillissement binnenkort uitgesproken wordt. Hij denkt dat een overname van Gobike betrekkelijk snel rond is. “We hebben al contact met mogelijke opvolgers”, zegt hij tegen het RD. “Er is veel belangstelling. Het is een mooi concept en je hebt weinig elektrische concurrenten. Bovendien leent de stad Rotterdam zich er prima voor met de grote afstanden en uitstekende fietspaden.”
Niet gelukt
Gobike was volgens Van Moorsel te klein om uit de kosten te komen en door te groeien. Op een gegeven moment lukte het niet meer om het aantal fietsen uit te breiden. Gobike heeft nu 42 fietsen op 21 plekken. “In een stad als Rotterdam heb je er veel meer nodig om het beter te doen, wel honderden, net als meer oplaadlocaties”, zegt Van Moorsel tegen de Rotterdamse krant.
Dat onderschrijft het bedrijf op de eigen website. “Er is de afgelopen jaren gewerkt aan een gestage uitbreiding van het aantal fietsen en uitleenstations in Rotterdam en omliggende gemeenten. Helaas is het niet gelukt om de noodzakelijke groei naar een groter systeem tijdig te bewerkstelligen.”
Gobike, van origine Deens, is sinds 2017 in operatie in Rotterdam. Het bedrijf hoopte in de drie daarop volgende jaren te groeien tot ongeveer 2000 fietsen op 150 locaties, verdeeld over de hele stad, bij P+R’s, in het havengebied en omliggende steden. Even was Gobike actief op bedrijventerrein De Wetering-Haarrijn in Utrecht. Een abonnement bij Gobike kost 15 euro. Gebruikers betalen 3 eurocent per minuut. Kenmerkend voor de fietsen is dat ze zijn uitgerust van een tablet met onder meer navigatie-functie.
Toegevoegde waarde
Jeffrey Dost, directeur van Gobike Nederland, is trots op wat het bedrijf voor elkaar heeft gekregen. “Het Gobike-concept heeft zich afgelopen jaren bewezen als een uniek en integraal mobiliteitsconcept”, zegt hij op de eigen website. “Gobike heeft haar klanten een comfortabele en efficiënte mobiliteitsdienst geboden, welke haar toegevoegde waarde heeft bewezen. Gobike heeft zich ook onderscheiden door het toepassen van intelligente digitale technologieën, zoals die van Talking Traffic. Hiermee konden Gobikes met verkeerslichten communiceren.”
De gemeente Rotterdam heeft ook geld in GoBike gestoken. Hoeveel moet volgens Van Moorsel nog blijken, zegt hij tegen het RD. “Ik spreek donderdag met de gemeente om te kijken hoe nu verder.”