Autoleasemaatschappij stapt op grote schaal in e-bikes

International Bike Group (IBG), moederbedrijf van onder meer fietsenwinkel.nl, gaat elektrische fietsen leveren aan klanten van LeasePlan Nederland. IBG neemt het totale serviceapparaat en online portal voor zijn rekening: van fietsselectie, aflevering, verzekering, onderhoud tot pechhulp onderweg en fleetmanagement software. LeasePlan is naar eigen zeggen de eerste autoleasemaatschappij in Nederland die op deze schaal in e-bikes stapt.

Vanaf 1 januari volgend jaar gaat een fiets van de zaak, niet die van het fietsenplan maar die in een leaseconstructie, maandelijks een vast bedrag van een paar euro aan bijtelling kosten. Fietsers, en daarmee eigenlijk ook werkgevers, zijn dan af van de ingewikkelde boekhouding die daar nu komt kijken. Door deze verandering gaat de verkoop van e-bikes ‘scherp stijgen’, verwachten ze bij IBG en LeasePlan.

Geen administratie

“Wij denken dat geïntegreerde mobiliteitspakketten, inclusief een e-bike, voor veel forensen een aantrekkelijke optie zijn”, zegt Erik Henstra, managing director van LeasePlan. “Vooral voor de kortere woon-werkafstanden blijkt de bereidheid om op de e-bike naar het werk te gaan hoog. Met de aantrekkelijkheid van een zakelijke lease e-bike heb je geen last van de relatief hoge aanschafkosten en onderhoudskosten. Je kunt er zowel zakelijk als privé gebruik van maken en je hoeft geen kilometeradministratie bij te houden.”

Door de samenwerking kan LeasePlan zijn klanten nu het volgende aanbieden: een ruim assortiment van e-bikes tot elektrische bakfietsen; aflevering van de fiets thuis, op het werk of in een filiaal van fietsenwinkel.nl; verzekering; onderhoud; pechhulp met ANWB en software voor het managen van de fiets en service.

Onderzoeken

IBG kondigde eerder al aan om de rol van de e-bike in relatie tot woon-werk verkeer nader te onderzoeken en meerjarig te blijven volgen. Het bedrijf kijkt dan onder meer naar: aankoopintentie, feitelijk gebruik en switchgedrag tussen de modaliteiten auto, OV en fiets en de voorwaarden en bezwaren die op al deze zaken van invloed te zijn. IBG zal uitkomsten regelmatig publiceren via hun zogenoemde ‘e-bike Commuting monitor’.

Bij het bedrijf is inmiddels 75 procent van de verkochte fietsen e-bike en zegt meer dan de helft van de kopers deze bewust aan te schaffen voor woon-werk vervoer.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.