Deelfiets in Den Bosch

NDW ontsluit fietsdata en ontwikkelt nieuwe standaard

Met de app van Beamrz kunnen mensen onder meer deelfietsen huren in Den Bosch FOTO Stefan Keerssemeeckers

De Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) gaat fietsdata ontsluiten. Ook heeft de NDW samen met een aantal deskundigen uit het fietswerkveld een nieuwe standaard voor het uitwisselen van fietsteldata ontwikkeld.

Dertien partijen gaan in opdracht van de databank gegevens verzamelen. Die partijen leveren niet alleen fietsdata, maar ook onder meer voetgangersdata. Ze kwamen naar voren nadat de NDW een raamovereenkomst in de markt had gezet. Zo’n overeenkomst heeft volgende de NDW een groot voordeel. Zo is er niet iedere keer een nieuwe aanbesteding nodig op het moment dat een aangesloten partner behoefte heeft aan fietsdata.

De dertien partijen gaan niet gelijk massaal data verzamelen. Een NDW-partner moet eerst een vraag neerleggen en vervolgens gekoppeld worden aan een of meerdere van die partijen. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft in een uitvraag al aangegeven graag fietsdata te willen hebben. De partners in NDW zijn: Rijkswaterstaat, alle provincies, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Vervoerregio Amsterdam en de vier grote gemeenten.

Makkelijker

Daarnaast heeft NDW samen met een aantal deskundigen uit het fietswerkveld een nieuwe standaard voor het uitwisselen van fietsteldata ontwikkeld. Meer uniformiteit in data maakt het makkelijker om gegevens uit te wisselen, te vergelijken en standaardrapportages te laten maken, stelt de databank. De standaard is gereed en wordt inmiddels gebruikt.

Uiteindelijk wil je de ingewonnen fietstelgegevens op een goede manier ontsluiten en opvraagbaar maken. Hiervoor is inmiddels gestart met het uitbreiden van Dexter, het NDW-platform voor historische verkeersdata. De eerste resultaten hiervan worden in de loop van het vierde kwartaal verwacht.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.