Speed-pedelec op fietspad. BEELD Provincie Groningen

Speed-pedelec nu ook in Groningen op fietspad

De speed-pedelec mag nu in de provincie Groningen op acht fietspaden buiten de bebouwde kom het fietspad op. Dat is op die plekken veiliger voor deze snelle fietsers en voor het overige verkeer, is het idee. De provincie Gelderland laat de speed-pedelec op verschillende plekken ook toe op het fietspad.

Een speed-pedelec is een snelle elektrische fiets die maximaal 45 km/u rijdt. Volgens de wet valt de speed-pedelec in de categorie bromfiets. Daarom rijden deze snelle fietsen tot nu toe – net als de bromfietsers – op de weg en niet op het fietspad. Behalve als er een (brom-)fietspad is.

Op acht provinciale fietspaden maakt de provincie Groningen een uitzondering voor de speed-pedelec. Het gaat om wegen waar het snelheidsverschil tussen speed-pedelecs en het overige verkeer te groot is. En veilig inhalen door de drukte op deze wegen lastig is.

Knelpunten

De fietser op de speed-pedelec heeft nu op deze acht wegen de keuze of hij/zij op de weg blijft rijden of toch voor het fietspad kiest. De wegen waar speed-pedelecs ook op het fietspad mogen, zijn te herkennen aan het bord dat onder het fietspadbord hangt: speed-pedelecs toegestaan.

Zulke borden hangen ook op verschillende plekken in Gelderland, maar dan binnen de bebouwde kom. Vooral daar voorzag de provincie destijds knelpunten. Buiten de bebouwde kom liggen overal (brom-) fietspaden of parallelwegen, of zijn tweewielers überhaupt verboden.

Gegroeid

Recent liet de provincie de maatregel evalueren. De speedpedelec-rijder bleek de voorkeur te hebben voor het fietspad – zowel op de uitzonderingstrajecten als daar buiten. Als er een fietspad is, kiest ‘ie daarvoor, ook als het niet is toegestaan.

In een jaar tijd is het aantal speed-pedelecs in de provincie Groningen gegroeid van 450 naar 650. Een mooie ontwikkeling, aldus de provincie, want de speed-pedelec is een ‘goed en duurzaam alternatief’ voor middellange reisafstanden.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.