De fietsenstalling aan de zuidzijde van station Zwolle FOTO VerkeersNet

Uber gaat deelfietsen verhuren in Nederland

Uber breidt uit in Nederland. Vanaf donderdag kunnen mensen er elektrische deelfietsen huren. Dat begint in Rotterdam. In Rotterdam zijn 500 fietsen beschikbaar, herkenbaar aan de knalrode huiskleur van Jump. Vooralsnog staan ze alleen in en rond het centrum van de stad.

Uber biedt de e-bikes aan via dochter Jump, dat het vorig jaar overnam. Gebruikers kunnen in de Uber-app zien waar een fiets gestald staat en er eentje reserveren. De accu heeft een bereik van 40 kilometer. Mensen kunnen de fiets gebruiken waar ze willen, maar hij moet wel weer gestald worden in hartje Rotterdam. Gebruikers betalen per minuut.

Aanvulling

Uber heeft voor Rotterdam gekozen omdat het “een uitgestrekte en weids opgezette stad is, die zich goed leent voor elektrische fietsen, en vanwege het innovatieve karakter van Rotterdam en de Rotterdammers”, zegt Nikolaas Van de Loock, die Jump leidt binnen de Benelux. Dat vrijwel iedere Nederlander een fiets thuis heeft staan, schrikt Jump niet af.

Van de Loock: “Wij zien Jump niet als een vervanging, maar als een aanvulling. Stel dat je 5 of 6 kilometer moet fietsen en het waait hard, dan kun je een elektrische fiets gebruiken. Je zet de fiets weg op de plek waar je moet zijn, en dan is het gedaan. Mensen zoeken naar die flexibiliteit.”

Meer steden in Nederland

Het is nog niet bekend of en wanneer Jump naar steden als Amsterdam en Den Haag komt. “Laat ons eerst Rotterdam de tijd geven en zien hoe het gaat, dat is belangrijker voor ons”, aldus Van de Loock. Jump is in 2010 opgericht onder de naam Social Bicycles. Uber kocht het vorig jaar voor een onbekend bedrag.

De taxi-app wil meer bieden dan alleen taxiritten. Jump is al beschikbaar in ruim dertig steden over de hele wereld. Rotterdam is de tiende stad in Europa, naast bijvoorbeeld Londen, Rome, Berlijn en Parijs. Een half jaar geleden begon Jump met 600 deelfietsen in Brussel en inmiddels zijn dat er al 1200.

Bron: ANP

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor OVPro en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals VerkeersNet.nl, SpoorPro.nl en TaxiPro.nl. Ook draagt ze bij aan Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.