Fietsalliantie moet helpen bij uitvoeren Rotterdamse fietsambitie

Bij het uitvoeren van de Fietskoers 2025 zoekt de gemeente Rotterdam actief samenwerking met partnerorganisaties. Deze week is daarom de Rotterdamse Fietsalliantie in het leven geroepen. De leden bundelen de krachten én willen het goede voorbeeld geven.

Een speciale campagne, die eveneens deze week gelanceerd is, moet aandacht genereren. Titel hiervan is ‘Op díe fiets’. Op de gelijknamige website presenteert de alliantie zich. Geïnteresseerden kunnen zich er ook aanmelden om mee te doen.

De organisaties in de alliantie, waaronder Donkey republic, de Erasmus Universiteit en delta cycling.cc, hebben het belang van fietsen hoog in het vaandel staan. Zij bundelen hun krachten in de vorm van invloed, kennis en ervaringen om het fietsen in de stad te stimuleren.

Visie

Hoe dit in de praktijk werkt? De gemeente wijst op het voorbeeld van alliantiepartner BMX Fietsschool en basisschool De Globetrotter. De fietsschool geeft fiets- en verkeerseducatie met als doel dat alle kinderen op de fiets naar school kunnen gaan.

Het Rotterdamse college wil de potentie van de fiets versterken en stelde daarom voor de zomer de Fietskoers 2025 op. Inmiddels heeft de gemeenteraad het document goedgekeurd en is het officieel gepresenteerd. In het ‘visiedocument’ stippelen B&W hun ambities en plannen op gebied van fietsen uit tot 2025.

Hefboom

Er ligt een grote opgave, is in de inleiding te lezen. “Rotterdam staat voor grote uitdagingen. De stad groeit waardoor de ruimte schaarser wordt. Het klimaat vraagt om andere keuzes, de economie verandert én we willen de stad gezonder en inclusiever maken. We denken namelijk dat fietsen positieve en toekomstbestendige veranderingen teweeg kan brengen. De fiets als hefboom in de mobiliteitstransitie, dat is onze visie.”

Deze transitie vraagt ‘radicale keuzes’. B&W onderscheiden vier pijlers: de fiets meer ruimte geven, mobiliteitshubs ontwikkelen en fietsparkeermogelijkheden verbeteren, fietsvaardigheden stimuleren en fietspartijen bij elkaar brengen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.