Fietser voetganger automobilist straatomgeving Deventer FOTO VerkeersNet

3,4 miljoen kilometer met fiets in plaats van auto

Zo’n 5.000 werknemers van bedrijven in Overijssel hebben een half jaar lang hun woon-werkverkeer met de fiets gedaan in plaats van met de auto. In het kader van dit Fietsmaatjes-project legden zij bij elkaar 3,4 miljoen kilometer af. Dat is goed voor 462 ton minder CO2-uitstoot en een gezamenlijke verbranding van 105 miljoen calorieën. 

Het bericht dat de provincie over de resultaten van het project heeft verstuurd, staat bol van de vergelijkingen om de behaalde prestaties inzichtelijker te maken. Zo staat 462 ton CO2 gelijk aan wat een dieselauto uitstoot, mocht deze het volhouden tot een meterstand van 2,7 miljoen kilometer. Het totale aantal verbrande calorieën staat gelijk aan “35.000 kilo patat, bijna 1,4 miljoen glazen frisdrank of 652.000 oliebollen.” En de afgelegde afstand? “Ruim vier keer op en neer naar de maan.”

Financiële beloning

De onderliggende boodschap is duidelijk: de auto laten staan en in plaats daarvan met de fiets van en naar het werk reizen, levert nogal wat op. Niet alleen milieuwinst, maar ook op fysiek en conditioneel vlak. En financieel, niet te vergeten. Dat ging als volgt in zijn werk.

“Een ervaren fietser (buddy) stelt een team samen met maximaal vier collega’s die met de auto komen en naar het werk willen fietsen. Buddy én deelnemers bouwden gedurende zes maanden voor elke gefietste dag een financiële beloning op. De beloning kon voor de buddy oplopen tot maximaal 400 euro. Een deelnemer kon per gefietste dag een vaste beloning opbouwen op basis van de woon-werkafstand maal  0,35 euro. Een deelnemer aan Fietsmaatjes 2019 verdiende gemiddeld 182,00 euro en een buddy gemiddeld 166,00 euro.”

De Overijsselse gedeputeerde voor mobiliteit, Bert Boerman, is zeer tevreden. “In totaal hebben ruim 5.000 medewerkers van 334 verschillende bedrijven in de provincie meegedaan aan Fietsmaatjes. Op basis van de al genoemde resultaten stelt hij: “Fietsmaatjes is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de deelnemers en de bereikbaarheid van de Overijsselse ondernemers.”

Blijvend effect

Het project is nu voorbij, maar men hoopt in Overijssel op een blijvend effect. Wat dat betreft wordt er hoop geput uit het gelijknamige initiatief dat in 2017 werd ontplooid in Twente. “Toen deden 1.900 medewerkers mee van 250 verschillende bedrijven. Uit recent onderzoek onder deze deelnemers blijkt dat na twee jaar 85 procent van de medewerkers nog steeds meerdere keren per week naar het werk fietst. Ruim 60 procent fietst zelfs nog drie keer of meer per week naar hun werk. Ook blijkt dat 40 procent van de buddy’s van toen nog steeds hun collega’s regelmatig aanmoedigt om te fietsen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.