De fietsenstalling aan de zuidzijde van station Zwolle FOTO VerkeersNet

Proef met bredere fietsenrekken in Zwolle en Zutphen

De fietsenstalling aan de zuidzijde van station Zwolle FOTO VerkeersNet

Op de treinstations van Zwolle en Zutphen komen bij wijze van proef speciale rekken voor grotere fietsen, zoals elektrische fietsen en bakfietsen. Er komen steeds meer mensen met dit soort fietsen naar stations en daarvoor is per plek meer ruimte nodig dan bij traditionele tweewielers.

De proef zal worden uitgevoerd door NS en ProRail. Een woordvoerder van die laatste partij heeft dat bevestigd na berichtgeving door het AD. Steeds vaker komen mensen naar stations met e-bikes, fietsen met een krat voorop, speedpedelecs, bakfietsen en andere grote rijwielen. Nog maar een paar jaar geleden maakten deze speciale fietsen 5 procent van het totaal in stallingen op treinstations uit, nu is dat al 16 procent. Met name de elektrische fietsen maken dat mensen grotere afstanden tussen huis en station afleggen dan voorheen.

50 om 37 centimeter breed

Dat is op zichzelf geen probleem, maar door hun vorm en ontwerp is er voor deze speciale fietsen per exemplaar meer ruimte nodig in de stalling dan voor een traditionele fiets. En daarom komt er een proef met bredere fietsrekken in Zwolle en Zutphen. De nieuwe fietsplekken zijn 50 centimeter breed, tegen de 37 centimeter die gebruikelijk is.

In Zwolle wordt een nieuwe ondergrondse stalling gebouwd voor ongeveer 5.500 fietsen. Daarvan worden honderden plekken gereserveerd voor mensen die met zo’n speciale fiets naar het station komen. In Zutphen wordt de bestaande stalling met plek voor 3.500 rijwielen aangepast om rekken voor grote fietsen te kunnen plaatsen.

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.