Gent Sint Pieters BEELD NMBS

Gent pikt predicaat ‘grootste fietsenstalling’ af van Utrecht

Gent Sint Pieters BEELD NMBS

In de fietsenstalling van station Gent-Sint-Pieters is straks plaats voor 17.000 rijwielen. Met deze grootte stoot de stad Utrecht van de troon. In de stalling op het Centraal Station is ruimte voor 12.500 fietsen.

Oorspronkelijk was er bij Gent-Sint-Pieters plaats voor 6.700 fietsen. In de eerste plannen werd gesproken over een stalling voor 13.500 rijwielen. Een en ander is aangepast en nu komt er toch ruimte voor een totaal van 17.000. De NMBS laat weten dat de beschikbare ruimte ‘beter benut’ wordt en dat er meer etagerekken komen.

Fietsstraten

Het hoge aantal blijkt nodig om te kunnen voldoen aan het groeiend aantal mensen dat met de fiets van en naar het station gaat. Een fiets terugvinden kan met een speciaal fietsdetectiesysteem.

De fietsenstalling is verdeeld over een oostelijke en een westelijke fietsenstalling. De oostelijke fietsenstalling sluit aan op de fietsstraten van de A. Musschestraat en Sint-Denijslaan. De westelijke fietsenstalling is al deels in gebruik en zal op termijn via een fietsbrug aansluiten op de hoofdfietsroute Westerringspoor.

Warmtepompen

Het station wordt bovendien een stuk groener. Er komen zonnepanelen op het dak en er wordt gebruik gebruik gemaakt van energiebesparende maatregelen zoals warmtepompen, energierecuperatie en LED-verlichting. Ook bijzonder is een nieuwe hoge dakstructuur die architecturaal mooi zal aansluiten op het reeds verbouwde deel.

De opstart van de werkzaamheden wordt voorzien na de zomer van 2021. De streefdatum voor de oplevering blijft eind 2027.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “Gent pikt predicaat ‘grootste fietsenstalling’ af van Utrecht”

Ramon Egberts|06.02.20|14:01

Gent haalt het aantal verspreid over twee stallingen, Utrecht Stationsplein is dus nog steeds de grootste stalling. Utrecht heeft in totaal circa 22.000 plekken in stationsfietsenstallingen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.