Calculator toont gezondheidswinst bij overstap van auto naar fiets

De gezondheidswinst berekenen van verplaatsingen te voet of per fiets in plaats van met de auto. Dat is het idee achter de nieuwe Gezondheidscalculator Modal Shift van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid.

De modal shift naar actieve verplaatsingen kan, aldus het Agentschap, een aanzienlijke gezondheidswinst opleveren op verschillende vlakken. Het zorgt niet alleen voor minder luchtvervuiling en geluidsoverlast, fietsers en wandelaars bewegen meer en verder zijn er ook nog winsten op het gebied van milieu en verkeersdoorstroming.

Extra argument

Vandaag de dag kiezen mensen nog te vaak de auto als vervoersmiddel, ook voor kleine afstanden. Eén derde van de Vlamingen neemt de auto voor afstanden minder dan 1 kilometer. Meer dan de helft van alle autoverplaatsingen is voor afstanden minder dan 5 kilometer.

De Gezondheidscalculator berekent de maatschappelijke gezondheidswinst bij overstap van een aantal gemotoriseerde verplaatsingen naar actieve verplaatsing in euro. Initiatiefnemers van ‘modal shift’-projecten krijgen hiermee een extra argument in handen om te werken aan een gezonde publieke ruimte, is het idee. Bijvoorbeeld het aanleggen van een fietstunnel of het verbreden van voetpaden.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.