snelfietsroute

Slimme ledverlichting en fietsplatform dingen mee naar fietsprijs

Een stuurdisplay dat tijdens het fietsen de route en actuele informatie laat zien. Een online platform waar fietsers elkaar ontmoeten. En slimme led’s die het fietspad alleen verlichten wanneer er ook echt iemand fietst. Het zijn enkele van de inzendingen voor de prijsvraag ‘Het Fietspad van de Toekomst’.

Met de prijsvraag roept de provincie Utrecht bedrijven en particulieren op om innovatieve ideeën in te brengen die fietsen tussen Utrecht Science Park en Wageningen aantrekkelijker moeten maken. De route ligt grotendeels langs de N225 en maakt deel uit van de nog te ontwikkelen regionale snelfietsroute tussen Utrecht en Veenendaal.

Springtime bedacht een deelfietsconcept voor speed e-bikes. Gebruikers kunnen vervolgens op de zogenoemde ‘De bliksemsnelle baan’ van KWS veilig en comfortabel gewone fietsers inhalen. En is iemands fietsaccu leeg onderweg? In de nabije toekomst kunnen mensen die opladen op een windluwe plek bij Boomkwekerij Ebben.

Gedichten

De ‘Velomatic’ van Locatienet helpt fietsers veilig en makkelijk naar hun bestemming te navigeren. Het stuurdisplay laat tijdens het fietsen de route en actuele informatie zien, zodat iemands smartphone niet tevoorschijn hoeft te komen.

GOODGOODNOTBAD wil met ‘Fietsgedichten’ fietsers inspireren om op een creatieve manier de natuur, historische en culturele plekken onderweg te ontdekken. Ook Witteveen + Bos bedacht een manier om fietsen leuker te maken en de sociale veiligheid te vergroten. ‘Fietsmee’ is een online platform waar fietsers elkaar ontmoeten, afspreken en ritten delen met het thuisfront om veilig en gezellig van A naar B te komen.

Opfrissen

Movares stelt met hun concept ‘Upcycling’ voor dat niet langer de auto maar de fiets centraal staat. Van fietssuggestiestrook naar autosuggestiestrook en van tankstation naar sociale fietsknoop, is het idee. VanSchijndelAdvies wil met ‘AllRide kent geen grenzen’ mobiliteitsgedrag in beeld brengen.

‘TurnAround’ van Bureau DWARS & WeLLDesign ontzorgt de fietser en maakt de overstap van fiets naar OV of andere activiteit comfortabeler. Onder meer door opfrismogelijkheden aan te bieden. Ook is TurnAround eenvoudig is te combineren met een mobiele werkplek, kluisje, reparatiestation of watertappunt.

Gevaarlijk kruispunt

Naast negen bedrijven maken ook particulieren Martin en Berend met hun idee ‘Guidelight’ kans op realisatie. Met hun slimme ledlampen is het fietspad alleen verlicht wanneer er ook echt iemand fietst. Wordt iemand ingehaald of komt er een gevaarlijk kruispunt aan? Dan verandert de kleur van het licht, om fietsers en de andere weggebruiker te waarschuwen.

Naast de geldprijzen voor particulieren en de publieksprijs voor de meeste stemmen, maken bedrijven via deze prijsvraag kans op 50.000 euro ontwikkelbudget. Op 4 maart pitchen alle tien genomineerden bedrijven voor de jury.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.