Winnaars bedrijven prijsvraag Het Fietspad van de Toekomst BEELD Goedopweg

Route met slimme ledlampen wint ‘fietspad 2.0’-verkiezing

De winnende ideeën voor het ‘fietspad van de toekomst’ zijn bekend gemaakt. De bedenkers van ‘De bliksemsnelle baan’, ‘Boomveer’ en ‘UpCycling’ gingen er met de hoofdprijs vandoor. ‘Guidelight’ is het winnende particuliere idee. Met de prijsvraag riepen de provincie Utrecht bedrijven en particulieren op om innovatieve ideeën in te brengen die fietsen tussen Utrecht Science Park en Wageningen aantrekkelijker moeten maken.

De drie eerst genoemde ideeën zijn van de bedrijven KWS, Boomkwekerij Ebben en Ingenieursbureau Movares. Ieder ontving 50.000 euro ontwikkelbudget, waarmee de innovatie daadwerkelijk kan worden gerealiseerd. Het uiteindelijke doel is om de fietsinnovaties bij bewezen succes op te schalen.

KWS ontwikkelde De bliksemsnelle baan, een fietspad waar bestuurders van snelle fietsen gewone fietsers ‘veilig en comfortabel’ kunnen inhalen. Ebben bedacht een windluwe plek waar mensen hun fietsaccu kunnen opladen. Movares stelt met hun concept Upcycling voor dat niet langer de auto maar de fiets centraal staat. Van fietssuggestiestrook naar autosuggestiestrook en van tankstation naar sociale fietsknoop, is het idee.

Waarschuwen

Ook de vijf particuliere winnaars ontvingen prijzen; onder hen werd 5.000 euro verdeeld. De winnaar van de online publieksstemming kreeg bovendien een e-bike cadeau.

‘Guidelight’ van Martin en Berend is het winnende idee. Én ze wonnen de publieksprijs. Met hun slimme ledlampen is het fietspad alleen verlicht wanneer er ook echt iemand fietst. Wordt iemand ingehaald of komt er een gevaarlijk kruispunt aan? Dan verandert de kleur van het licht, om fietsers en de andere weggebruiker te waarschuwen.

Daarnaast vielen ook nog vier andere ideeën in de prijzen: ‘De Groene Lantaarn’ van Dirk Hens, ‘Fietspad naar de Toekomst’ van Wessel Kruijer’, ‘Vergroot het aanzicht, verdubbel de milieuwinst’ van Joost Smid en ‘Verlengstuk van het OV’ van Simon Ceulemans.

Aantrekkelijker

“We hebben ideeën uitgekozen die prikkelen om met elkaar in gesprek te zijn over de toekomst van het fietspad”, zegt juryvoorzitter Marco te Brömmelstroet, hoogleraar Urban Mobility Futures van de Universiteit van Amsterdam. “In hoeverre is er ruimte voor de langzame en snelle fietser, is men bereid ruimte voor de auto op te geven en gaat het niet alleen om infrastructuur en verkeer, maar ook om energie, duurzaamheid en natuur?”

Met de prijsvraag riep de provincie Utrecht bedrijven en particulieren op om innovatieve ideeën in te brengen die fietsen tussen Utrecht Science Park en Wageningen aantrekkelijker moeten maken. De route ligt grotendeels langs de N225 en maakt deel uit van de nog te ontwikkelen regionale snelfietsroute tussen Utrecht en Veenendaal.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is redacteur van VerkeersNet.nl. Hij schrijft ook regelmatig voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.