Afsluitdijk, foto BAM Infra

Rechter: fietspad Afsluitdijk blijft dicht tijdens werkzaamheden

Afsluitdijk, foto BAM Infra

Rijkswaterstaat mag het fietspad over de Afsluitdijk ook de komende twee jaar tijdens werkzaamheden dicht houden. Dit heeft een rechter besloten, in een beroep dat was gestart door de Fietsersbond. De Fietsersbond vindt het onacceptabel dat het fietspad over de Afsluitdijk van 1 april 2019 tot 1 april 2022 gesloten is.

Rijkswaterstaat werkt drie jaar aan de Afsluitdijk om deze te versterken. Gedurende deze hele periode is het fietspad gesloten, tot verbazing van de Fietsersbond. Deze partij meent dat dit fietspad een belangrijke verbinding is voor recreatieve reizigers en daarom niet langdurig afgesloten mag worden. Er is een gratis fietsbus voor fietsers en wandelaars, maar dat vindt de bond niet voldoende.

Alternatieven

Vorig jaar werd al een petitie opgezet, die ruim 8.500 keer werd ondertekend. Hierna volgde een bezwaar tegen het verkeersbesluit van Rijkswaterstaat en uiteindelijk zelfs een beroep bij de rechter. Er zou niet voldoende zijn gekeken naar alternatieven, zoals het bouwen van aparte fietsbruggen. De Fietsersbond verwees tijdens de zaak in maart verder op afspraken die in het verleden zijn gemaakt over dit fietspad. In eerdere plannen zou zijn aangegeven dat fietsers ook tijdens de werkzaamheden over de dijk konden rijden.

Maar de rechter schaarde zich achter Rijkswaterstaat. Die laatste zou wel degelijk voldoende hebben gekeken naar alternatieven. De eerder gemaakte afspraken gaan niet op bij het openhouden van het fietspad. Rijkswaterstaat is verheugd met de uitkomst van de zaak: “Voor ons bewijst dit dat we de belangen van de fietsers voldoende serieus hebben genomen en dat we onze privaatrechtelijke afspraken nakomen.”

Leermoment

De Fietsersbond is juist teleurgesteld: “We leggen ons neer bij de uitspraak, maar het leert ons dat privaatrechtelijke overeenkomsten niet de ruimte beperken die een minister heeft bij het nemen van een verkeersbesluit. We zullen de belangen van fietsers bij grote infraprojecten in de toekomst proberen te borgen door afspraken te maken met opdrachtgevers.”

Na de zaak benadrukt de Fietsersbond te blijven samenwerken met Rijkswaterstaat op de Afsluitdijk. Het gaat dan bijvoorbeeld om het meedenken over het ontwerp voor het nieuwe fietspad aan de Waddenzeezijde en over de nieuwe fietsbruggen over de spuicomplexen bij Den Oever en Kornwerderzand. De twee zullen bovendien samen in de gaten houden of de capaciteit van de fietsbus voldoende blijft.

Lees ook:

Afsluitdijk mogelijk soms open voor fietsers

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.