TU Delft ontwikkelt geavanceerde huurfiets

De TU-Delft werkt in opdracht van Het Stadsgewest Haaglanden aan een fietsuitleensysteem dat toepasbaar is in de grote steden van de regio Haaglanden. Sterke punt: de fietsen zijn overal in de stad te stallen en te huren.

Fietsuitleensystemen zijn er inmiddels te kust en te keur, met steden als Barcelona, Lyon, Parijs en Berlijn als koplopers. De gebruikte systemen hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat de fietsen op een bepaald punt moeten worden opgepikt, en weer afgeleverd. Het BIMI-project – uitgevoerd door Bachelor-studenten van Industrieel Ontwerpen, Elektrotechniek, Technische Bestuurskunde en Technische Natuurkunde – ontwikkelde een systeem waarbij de fiets overal kan worden achterlaten.
Iedere BIMI-is daartoe voorzien van geïntegreerde elektronica faciliteiten voor met name: betaling, plaatsbepaling, datacommunicatie, energieopwekking en energieopslag. Op een centrale computer wordt doorlopend bijgehouden waar iedere BIMI zich bevindt. Het is nog niet bekend of Haaglanden daadwerkelijk met het project aan de slag gaat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.