Elektrische fiets BEELD IenW/Paul Voorham

‘Utrecht heeft beste fietsersklimaat ter wereld’

Nederland, Zuid-Holland, Den Haag, maart 2015 Jonge man rijdt op een elektrische fiets van het merk Batavus door de stad Den Haag.

In een onderzoek naar het klimaat voor fietsers in negentig steden wereldwijd is Utrecht als beste uit de bus gekomen. Amsterdam legde beslag op de vijfde plek, met tussen de beide Nederlandse steden in Münster, Antwerpen en Kopenhagen. Hangzhou is de enige niet-Europese stad in de top tien van het onderzoek van verzekeraar Coya.

Het was nadrukkelijk niet de bedoeling om te komen tot een lijst van beste fietssteden ter wereld. De negentig steden zijn geselecteerd omdat ze investeren in en werken aan het verbeteren van de infrastructuur en veiligheid voor fietsers. Het zijn dus allemaal (in potentie) goede steden voor fietsers, maar dit onderzoek heeft willen vaststellen welke stad in dat gezelschap de beste reputatie heeft.

Regen of zonneschijn

In de studie werd naar een reeks factoren gekeken om te bepalen welke steden het beste klimaat voor fietsers hebben. ‘Klimaat’ is in dit verband zowel letterlijk als figuurlijk, want het weer speelt een rol in de beoordeling. Het aantal uren zonneschijn, de hoeveelheid neerslag en de het aantal dagen met temperaturen lager dan 0 graden of hoger dan 30 graden Celcius zijn meegewogen. Andere zaken waar naar is gekeken:

  • Misdaad en veiligheid – de hoeveelheden ongevallen, dodelijke ongevallen en fietsdiefstallen per 100.000 inwoners/fietsers;
  • Infrastructuur – de aanwezigheid van fietswinkels en fietspaden en de kwaliteit van die paden;
  • Delen – de mogelijkheden om deelfietsen te gebruiken en de mate waarin dat daadwerkelijk gebeurt
  • Evenementen – is er een autovrije dag in de stad?

Klein, middelgroot, groot

Uit die vergelijkingen komt Utrecht dus als beste naar voren. In de top tien staan verder Münster, Antwerpen, Kopenhagen, Amsterdam, Malmö, Hangzhou, Bern, Bremen en Hannover. Andere Nederlandse steden dan Utrecht en Amsterdam staan niet op de lijst. Opvallend is verder dat de grote steden met meer dan 1 miljoen inwoners op Hanghzou na niet in de top tien voorkomen. Steden van deze omvang vormen dan wel weer de complete onderste tien op de lijst, zoals de hogere regionen vooral worden bevolkt met middelgrote (500.000 tot 1 miljoen inwoners) en ‘kleine’ steden met minder dan een half miljoen inwoners.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “‘Utrecht heeft beste fietsersklimaat ter wereld’”

Hans van Bemmelen|02.07.20|12:47

NS huurfiets heel ver en heel diep ook in vergelijk bv rotterdam.
Volgende keer lopen naar bv Centraal Museum en spoorwegmuseum sneller dan met fiets,

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.