Eerste fietssteun in Breda: comfort tijdens oversteken drukke kruising

Movensis/Provincie Noord-Holland

In Breda staan de allereerste fietssteunen van Nederland. Fietsers kunnen bij het wachten gebruik maken van een beugel of voetenplank. Zo hoeven ze niet af te stappen. De steunen staan bij de kruising Biesdonkweg / Noordelijke Rondweg.

De fietssteun helpt voornamelijk ouderen bij het stoppen, op- en afstappen en wegfietsen. Ze staan comfortabeler en kunnen gemakkelijker weer wegrijden. De gemeente test de komende tijd of fietsers zo meer comfort ervaren en of de fietssteunen bijdragen aan een verkeersveiligere situatie. Deze oplossing wordt in Copenhagen op drukke fietsoversteken al gebruikt.

De gemeente kiest de kruising Noordelijke Rondweg / Biesdonkweg, omdat blijkt dat 25 procent van de fietsers hier door rood rijdt. Fietsers ervaren op deze locatie lange wachttijden bij het oversteken en als gevolg daarvan wagen zij de gok om door rood te fietsen. De fietssteun is een maatregel waarmee de gemeente dit percentage wil verlagen. De fietssteunen komen voorlopig alleen om deze locatie.

Groene golf

Fietsers vaker of langer groen geven op deze locatie belemmert het doorrijden van het autoverkeer op de Noordelijke Rondweg, aldus de gemeente. De verkeerslichten op de Noordelijke Rondweg maken onderdeel uit van een Groene Golf. De pilot vindt plaats voor en na de zomervakantie.

Momenteel werkt de gemeente aan een lange termijnvisie voor de Noordelijke Rondweg. Na de zomervakantie verwacht de gemeente verschillende toekomstscenario’s te kunnen presenteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.