Verkeersbord fietspad

Noord-Brabant test innovatieve fietsverlichting voor veilig gevoel

De provincie Noord-Brabant en de gemeente Alphen-Chaam testen een innovatieve verlichting langs het fietspad van de N639. De nieuwe verlichting moet het gevoel van onveiligheid voor fietsers aanpakken, terwijl andere belangen niet in gevaar komen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de verkeersveiligheid voor automobilisten, natuurbelangen en de vermindering van energieverbruik.

Het gaat om een eenmalige pilot, waarbij de gemeente ervoor verantwoordelijk is om de verlichting tussen Chaam en Ulvenhout voor de winter te plaatsen. Hiermee volgen de Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat en wethouder Frank van Raak hun afspraak op om een voorstel te doen voor innovatieve verlichting langs dit fietspad.

Onveilig gevoel

Eigenlijk stonden er lantaarnpalen langs de N639, maar die zijn bij een reconstructie in 2019 weggehaald. Daardoor verdween ook het strooilicht van de hoofdrijbaanverlichting, dat op het fietspad viel. Het gevolg daarvan was dat fietsers zich onveiliger gingen voelen op dit fietspad. Veel schoolgaande jeugd maakt gebruik van dit traject.

De innovatieve verlichting moet hiervoor een oplossing vormen. Het nieuwe licht schijnt afhankelijk van het moment en de plek harder of zachter en de selectieve verlichting is op afstand bestuurbaar. Gedeputeerde Van der Maat: “Het is een interessant experiment dat zou kunnen leiden tot wijziging van beleid omtrent het onderhouden van de provinciale infrastructuur. Daarnaast is het natuurlijk prettig dat hiermee ook het gevoel van onveiligheid wordt aangepakt.”

Voor de winter

Ook de wethouder is verheugd met de komst van de pilot. “We zijn erg blij dat we voor aanvang van de winterperiode aan de slag kunnen met de aanleg van de verlichting langs het fietspad aan de provinciale weg. Met een goed zichtbaar fietspad geven wij onze schoolgaande jeugd weer een veilig gevoel op weg naar school.”

De provincie draagt 90.000 euro bij aan de pilot, de gemeente neemt het beheer en onderhoud gedurende de levensduur van de installatie voor haar rekening. In september 2021 volgt een evaluatie van deze pilot.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.