Dubbelgebruik parkeerruimte voor de fiets

Bij het parkeren van auto’s is dubbelgebruik van parkeervoorzieningen voorzichtig in opkomst. Voor de fiets  zien we het nog zelden. In Zevenaar gaan ze het proberen met de fietsenstalling van het gemeentehuis.
Opzet is om op vrijdagmiddag, tijdens de markt, de fietsenkelder van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein open te stellen voor inwoners. Het wordt een bewaakte en gratis stalling met 100 à 120 plaatsen. De gemeente wil bekijken in hoeverre zo’n stallingsmogelijkheid in een behoefte voorziet. Groot voordeel is dat er gebruik wordt gemaakt van een bestaande stalling en er dus geen extra investeringen hoeven te worden gedaan.
Op een aantal plekken in de gemeente zijn onvoldoende stallingsvoorzieningen. Bovendien zijn de stallingsvoorzieningen niet in alle gevallen gebruiksvriendelijk en veilig, waardoor de aanwezige stallingsruimte nogal eens onbenut wordt gelaten. Men wil daarom 22 LockandGo stallingen (ruimte voor 44 fietsen) plaatsen. Dit is een klem met een elektronisch systeem. Door een pasje bij een lezer te houden wordt de klem ontgrendeld en kan de fiets met de framebuis in de klem worden geplaatst. Daarna sluit de klem, die met hetzelfde pasje weer kan worden ontgrendeld. Met dit gratis systeem is de fiets goed beveiligd zónder dat daarvoor een eigen slot nodig is. Voordeel is verder dat dit systeem gebruik kan maken van hetzelfde pasje dat wordt ingevoerd voor het betaald parkeren en dat alle inwoners van Zevenaar straks kunnen aanvragen. Verder worden bestaande klemmen waar de voorband in geplaatst wordt vervangen door klemmen met een voorvorkondersteuning. Dit geeft meer stabiliteit aan de fiets, zodat bijvoorbeeld ook zware fietstassen kunnen worden ingepakt zonder dat het voorwiel beschadigt. Het betreft locaties bij Albert Heijn en Aldi.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.