U10 Fietskoerier (bron: Provincie Utrecht)

Utrechtse provincie en regio verbeteren regionale fietsnetwerk

De provincie Utrecht en de regio U10 gaan aan de slag om regionale fietsroutes te verbeteren. Het doel is het regionaal fietsnetwerk te verbeteren, bijvoorbeeld door de aanleg van fietsstraten maar ook door het aanpakken van onveilige verkeerssituaties. Er staan de komende jaren ruim vijftig fietsprojecten op de agenda.

De gemeenten krijgen daarbij ondersteuning van de provincie, zowel op praktisch als op financieel gebied. In totaal trekt de provincie 47 miljoen euro uit om gemeenten te steunen bij regionale fietsroutes en snelfietsroutes, waarvan een groot deel voor de U10-gemeenten. Bij het programma Fiets zijn verder ook de gemeenten De Ronde Venen, Lopik, Montfoort en Oudewater betrokken.

Intentieovereenkomst

Inmiddels is de intentieovereenkomst ondertekend. Hierin geven geven de gemeenten aan met welke projecten zij graag aan de slag willen, terwijl de provincie aan haar kant duidelijk maakt hoe zij de gemeenten daarbij kan ondersteunen. Dit geeft beide partijen duidelijkheid welke projecten opgepakt kunnen worden. Hiervoor is ook een prioriteitenlijst gemaakt.

De provincie hecht er veel waarde aan dat er goede fietsinfrastructuur is. “Samen hebben we forse fietsambities en het geld om te investeren. Dat is fijn, juist in deze tijd. Voor het eerst zijn er zelfs meer plannen dan we nu aan kunnen. Dat toont het enthousiasme bij gemeenten en helpt om serieuze stappen te zetten”, vertelt gedeputeerde mobiliteit Arne Schaddelee.

Regionaal fietsnetwerk

Wethouder Peter Bekker van IJsselstein en voorzitter van het onderwerp fiets bij de U10-regio: “Fietsen is gezond en bevordert de mobiliteit. Wij willen graag dat mensen vaker voor de fiets kiezen. Wij moeten dan zorgen dat de keuze voor de fiets aantrekkelijk is. En een fietsroute stopt niet bij de gemeentegrens. Hoe kort of hoe lang een fietstocht ook is, wij kunnen de fietsers met een regionaal fietsnetwerk faciliteren en stimuleren.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.