Den Haag fietser, fietspad, BEELD IenW, Jos Braal

Verlichting Nederlandse fietspaden meestal in orde

Een groot deel van de Nederlandse fietspaden is goed verlicht. Dit blijkt uit cijfers van de Fietsersbond. De verlichting van het fietspad erg belangrijk nu het weer eerder donker is. “Niet alleen voor de verkeersveiligheid, maar ook voor de sociale veiligheid van fietspaden is goede verlichting onontbeerlijk”, aldus Jaap Kamminga, hoofd Beleid van de Fietsersbond. 

“Fietsverlichting is daar het begin van, maar verlichting van fietspaden is minstens zo effectief. Over een donker fietspad rijden voelt niet prettig, al heb je zelf goede verlichting.” De verlichting van fietspaden komt uit cijfers, die zijn gepubliceerd in de Verkeersveiligheidsvergelijker van de Fietsersbond, SWOV en Veilig Verkeer Nederland. Vooral de paden in stedelijke omgevingen scoren goed.

Goede scores in de stad

In die cijfers wordt bijgehouden hoe de fietspaden in de verschillende plaatsen in Nederland scoren qua verlichting. Veenendaal blijkt het beste uit de bus te komen en deze stad wist ook de titel Fietsstad 2020 binnen te halen. Daarnaast doen de gemeenten Simpelveld en Gorinchem het goed. Bovendien In Den Haag is 82,5 procent van alle fietspaden goed verlicht. Dat is in Amsterdam 80,9 procent, in Utrecht 80,5 procent en in Rotterdam 70,6 procent.

Landelijke gebieden behalen vaak lagere percentages. Kamminga vindt het logisch dat niet alle fietspaden even sterk verlicht worden. “Zeker in landelijke gebieden zijn er goede redenen om verlichting terug te schroeven. Als er weinig wordt gefietst, dan zijn lantaarns al gauw lichtvervuiling. Gemeenten zouden bij belangrijke fietsroutes wel kunnen nadenken over slimme straatverlichting die aangaat als je aan komt fietsen en uit gaat als je weer wegfietst. Zo golft de verlichting met je mee.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.