Movimaps veiligheidsratio fiets wint award van ministerie

Fietser fietspad Rotterdam Centraal BEELD VerkeersNet

De open data-toepassing Movimaps veiligheidsratio fiets heeft de vijfde editie van de Stuiveling Open Data Award (SODA) gewonnen, een prijs van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze toepassing geeft inzicht in de balans tussen fietsongevallen en fietsgebruik, door die informatie zichtbaar te maken op een kaart. 

De toepassing moet eraan bijdragen dat het publieke debat, bijvoorbeeld over nieuwe ontwikkelingen, zoals de e-bike of toename van het fietsgebruik door ouderen, beter geïnformeerd gevoerd worden. Daarnaast biedt het handvatten voor beleid. Richard van de Werken en Chrit Sliepen van Hastig, de makers van de toepassing, hebben 20.000 euro gewonnen om dit verder te ontwikkelen.

Maatschappelijke relevantie

Uiteindelijk werd de Movimaps veiligheidsratio fiets als winnaar gekozen, na een live uitzending van de uitreiking. Door juryleden zijn uit de inzendingen drie finalisten gekozen, die tijdens de uitzending hun toepassing mochten pitchen aan de jury. Zij verkoos uiteindelijk deze toepassing  vanwege een brede maatschappelijke relevantie. Een beter inzicht in de balans tussen fietsongevallen en fietsgebruik, stimuleert de discussie over de veiligheid van de fiets en het zorgt dat de open data over fietsintensiteit wordt gebruikt en gedeeld.

Daarnaast spreekt de winnende toepassing tot de verbeelding: hoe is het bijvoorbeeld in jouw eigen woonplaats of wijk gesteld? Behalve heldere en overzichtelijke informatie over de situatie op één plaats, biedt het mogelijkheden om te vergelijken hoe het in plaatsen gesteld is. Bovendien wordt in het juryrapport beschreven dat deze toepassing nog veel potentie en mogelijkheden voor doorontwikkeling bestaan, bijvoorbeeld door gebruikers ook zelf meldingen van gevaarlijke punten op de kaart te laten zetten. “Movimaps Veiligheidsratio fiets prikkelt en sluit aan bij waar SODA voor staat: de inzet van open data voor innovatie, voor nieuwe inzichten en maatschappelijke impact.”

SODA

Deze award wordt sinds 2016 uitgereikt en het ministerie heeft hiermee de bedoeling om te laten zien wat mogelijk is met open data en om om het gebruik van open data aan te moedigen en in te zetten voor maatschappelijke vraagstukken. “We benadrukken als Algemene Rekenkamer normaal gesproken wat er niet goed gaat. Bij open data hebben we de afgelopen jaren juist laten zien wat er wel goed gaat. Ik steun de opduwende rol van open data en het blijft inspirerend om te zien welke creatieve en innovatieve toepassingen worden ontwikkeld door degenen die er slim gebruik van weten te maken”, aldus Arno Visser, juryvoorzitter en de president van de Algemene Rekenkamer.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.